Hallitus purki koronarajoitteita, vaikka rokotuskattavuus ei ollut toivotulla tasolla – suurin osa Keski-Suomen kansanedustajista katsoo, että aika oli oikea

Koronarajoituksia ryhdyttiin purkamaan syys-lokakuun vaihteessa, jolloin noin neljäsosa suomalaisista oli vielä rokottamatta. Alun perin yhteiskuntaa oli tarkoitus avata vasta loka-marraskuussa, kun rokotuskattavuuden odotettiin olevan 80 prosenttia.

Koronarajoituksia asettavat valtioneuvosto, aluehallintovirasto ja kunnat. Siksi keskitettyä tietoa koronarajoituksista ei ole. Kuvituskuva. Kuva: Heli Kaski / Yle

Valtaosa keskisuomalaisista kansanedustajista on sitä mieltä, että koronarajoitukset purettiin oikeaan aikaan. Yle kysyi maakunnan kansanedustajilta purettiinko koronarajoitukset Suomessa oikeaan aikaan. Kymmenestä kansaedustajasta kehdeksan vastasi kyllä.

Kokoomuksen jyväskyläläinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on ainoa, jonka mielestä rajoitusten purkuun ei olisi pitänyt ryhtyä lokakuun alussa.

– Nyt hallitus aukaisi maan hieman liian nopeasti suhteessa rokotekattavuuteen ja näin korona ryöpsähti valitettavasti käsistä, Wallinheimo sanoo.

Hallituksen alkuperäinen suunnitelma oli purkaa rajoituksia vasta, kun rokotekattavuus olisi ollut 80 prosenttia, eli arviolta loka-marraskuun vaihteessa. Yhteiskunnan asteittainen avaaminen on nostanut koronatartuntojen määrää ja kasvattanut sairaalahoidon tarvetta.

Wallinheimo kritisoi hallituksen käyttämää hybridistrategiaa.

– Suhteessa hybridistrategiaan ja rokotekattavuuteen rajoitukset purettiin vähän liian aikaisin. Hallituksella oli selkeästi paine avata jo aikaisemmin yhteiskuntaa, kun muuallakin Euroopassa näin on tehty, hän sanoo.

Sosialidemokraattien kansanedustaja Riitta Mäkinen toteaa vastauksessaan, että tahtotila yhteiskunnan avaamiseen on ollut vahva ja tartunnat kyllä kohoavat rajoituksia purettaessa.

– On luotettu paljon rokotekattavuuden nousuun ja koronapassin käyttöönottoon. Rajoituksia on pakko ottaa käyttöön, jos rokotuksia ei oteta enemmän, vastaa Mäkinen.

Laiska rokotustahti huolettaa

Puoluetaustasta riippumatta suurin osa keskisuomalaisista kansanedustajiista on sitä mieltä, että aika koronarajoitusten purkuun on ollut oikea.

Keskustan Anne Kalmari perustelee, että rokotuskattavuus on ollut riittävän hyvä yhteiskunnan avaamiseksi. Myös Joonas Könttä (kesk.) sanoo, että rokotekattavuuden kasvaessa ja rokotepassin tultua voimaan oli oikea aika purkaa rajoituksia.

– Koronarajoitukset ovat rokottaneet yrittäjien ja yritysten toimeentuloa erittäin rankasti. Nyt on seurattava tartuntojen ohella erityisesti sairaaloiden kuormitusta ja toimittava paikallisten toimenpiteiden kautta, Könttä vastaa.

Jämsäläinen Piritta Rantanen (sd.) toteaa, että rajoituksia on purettu sovitusti asteittain ja osa rajoituksista on paikoin edelleen voimassa.

Myös saarjärveläisen Petri Honkosen (kesk.) mielestä rajoituksia purettiin oikeaan aikaan, mutta ongelmaksi muodostui kansalaisten laiska rokottautuminen.

– Valtaosa on tunnollisesti ottanut rokotteen, mutta nyt terveydenhuollon kantokyky on uhattuna, kun koronan vakavalta muodolta suojaavaa rokotetta ei oteta, hän vastaa.

Jämsäläisen Jouni Kotiahon (ps.) mielestä Suomi oli tärkeä saada auki.

– Nyt tarvitaan meidän kaikkien vastuullisuutta omassa toiminnassamme. Näin menetellen hyvä tästä tulee, vaikka koronapandemia ei ole ohi ja sen varjossa joudutaan elämään vielä vuosia.

Aika näyttää, oliko päätös oikea

Jos hallitus olisi noudattanut alkuperäistä suunnitelmaansa avata yhteiskuntaa, kun rokotekattavuus on 80 prosenttia, olisi rajoitusten purku alkamassa vasta näinä päivinä.

Kun rajoituksia reilu puolitoista kuukautta sitten ryhdyttiin purkamaan, koronatartuntojen määrä etenkin rokottamattomilla lähti nousuun.

Äänekoskelainen Juho Kautto (vas.) vastaa, että jokainen halukas saa rokotteen ja rajoitusten hallittu purkaminen on ollut perusteltua.

– Tuntuu, etteivät ihmiset olisi jaksaneet enää täydellisiä rajoitustoimia ja elinkeinoelämälle olisi tullut kohtuuttomia seurauksia, hän sanoo.

Kauton mukaan kysymykseen “oliko oikea aika purkaa rajoituksia” ei ehkä ole yhtä oikeaa vastausta. Samaa mieltä on perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi, ja muistuttaa, että paikkakuntakohtaisilla rajoituksilla ja suosituksilla voidaan vastata mahdollisiin tartuntoihin.

Jyväskyläläinen vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén vastaa suoraan, ettei osaa sanoa purettiinko rajoituksia oikeaan aikaan.

–Vain tulevaisuus kertoo täsmällisesti, onko avattu oikeaan aikaan yhteiskuntaa vai ei. Asiantuntijoiden lausuntojen pohjalta on toimittu.