Hyppää sisältöön

Elisabeth Rehn kritisoi Euroopan unionia Länsi-Balkanin tilanteesta: "EU ei ole hoitanut tonttiaan erityisen hyvin"

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn kritisoi EU:ta Länsi-Balkanin tilanteen hoitamisesta. Jännitteet ovat kasvaneet Bosnia-Hertsegovinassa, jonka serbijohtajaa Rehn kutsuu "täydelliseksi ketuksi".

Elisabeth Rehn kritisoi EU:ta Länsi-Balkanin tilanteesta
Elisabeth Rehn kritisoi EU:ta Länsi-Balkanin tilanteesta

Euroopan unioni ei ole hoitanut Länsi-Balkanin tilannetta hyvin, arvioi RKP:n entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn.

Länsi-Balkanin maihin luetaan Kroatia, Montenegro, Serbia, Pohjois-Makedonia, Albania, Bosnia-Hertsegovina sekä Kosovo. Näistä maista Kroatia on jo EU:n jäsenmaa ja muutkin havittelevat paikkaa unionista. Jäsenyyskeskustelut ovat kuitenkin jämähtäneet paikoilleen.

EU-maiden johtajat tapasivat Länsi-Balkanin kollegoitaan Sloveniassa lokakuun alussa. Rehnin mukaan Länsi-Balkanin tilanne on jäänyt EU:lla muiden kriisien jalkoihin.

– EU ei ole hoitanut tonttiaan erityisen hyvin. Energiaa on kasattu muuhun, Rehn sanoo Ylen aamun lähetyksessä.

– Viimeisin kohtaaminen entisen Jugoslavian alueen maiden kanssa oli isällisen hyväntahtoinen, että “odottakaa nyt, kunhan vähän petraatte tekemisiänne”.

Samaan aikaan Venäjä on kasvattanut vaikutustaan Balkanilla. Venäjä tukee esimerkiksi Bosnia-Hertsegovinan serbialuetta. Serbialuetta johtaa Rehnillekin tuttu neuvottelukumppani, Milorad Dodik.

Bosnian serbialueiden johtaja Milorad Dodik on uhannut Bosnian serbien irtautuvan alueen rauhansopimuksesta. Kuva: MILOS MISKOV/BETAPHOTO/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Serbialueen johtaja Dodik on uhannut irrottaa keskeisiä instituutioita Bosnia-Hertsegovinan liittovaltion alaisuudesta. Dodik haluaisi perustaa serbialueelle esimerkiksi oman armeijan.

– EU:n on ymmärrettävä suuret kuviot: muun muassa Turkin ja tietenkin arabimaiden vaikutuksen Sarajevoon, Venäjän voimakas ystävyys Serbian kanssa. Siihenhän Dodik haluaa tarrautua.

Serbijohtaja Dodik on "täydellinen kettu"

Rehn toimi Balkanin ihmisoikeusraportoijana vuosina 1995–1997 ja työskenteli sen jälkeen muun muassa YK:n erityislähettiläänä Bosnia-Hertsegovinassa. Dodikin tavat ja luonne tulivat tutuksi noina vuosina.

–Presidenttinä Dodik oli erittäin ystävällinen ja yritti olla charmikas. Tiesin, että hän oli kivenkova.

– Hän oli täydellinen kettu, Rehn sanoo.

9.11. kello 11.27 korjattu, että Elisabeth Rehn on entinen puolustusministeri, ei ulkoministeri.

.
.