Nämä kolme asiaa kannattaa tietää Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan ennustetusta lämmönnoususta – elohopea voi kivuta jopa 60 asteeseen

Uutiskanava Al-Jazeeran kokoamien tutkimusten mukaan lämpöstressi voi ylittää ihmisen kestokyvyn Lähi-idän kaupungeissa vuosisadan lopulla.

Uhanalaisimpia ovat suurkaupungit Persianlahden alueella, kuten kuvassa näkyvä Dubai. Kuva: Sergii Figurnyi / AOP

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kaikkein voimakkaimmin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueilla. Uutiskanava Al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun) on koonnut yhteen tutkimuksia, miten lämpeneminen vaikuttaa alueeseen vuosisadan loppuun mennessä.

Jos ilmastonmuutos jatkuu nykytahdilla, Lähi-idän alueella voidaan kokea erittäin äärimmäisiäsääoloja, kertoo Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

1. Näin elinolot muuttuvat

– Suurkaupunkeihin muodostuvissa lämpösaarekkeissa lämpötila voi nousta 60 asteeseen tai sen yli, mikä viikkoja jatkuessaan ylittää ihmisen kestokyvyn, sanoo tutkimusta johtanut, Kyproksen ilmastoinstituutin tutkija George Zittis Al-Jazeeralle vuosisadan lopun ennusteista.

Zittiksen mukaan kuumuus yhdistettynä ilmankosteuteen lisää helteen vaarallisuutta. Ilmankosteus puolestaan lisääntyy, sillä Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa ympäröivistä meristä haihtuu kuumuuden vuoksi vettä ilmaan yhä enemmän.

Suuressa ilmankosteudessa ihmiskeho ei pysty jäähdyttämään itseään hikoilemalla.

Yli 35 asteen märkälämpötilassa keho ei pysty enää poistamaan aineenvaihdunnan tuottamaa lämpöä, ja kehon ydinlämpötila alkaa nousta. Jo muutama tunti 35 asteen märkälämpötilassa tappaa hyväkuntoisenkin ihmisen.

Myös maanviljely muuttuu haastavaksi korventavien lämpötilojen vuoksi.

Jos kasvihuonepäästöjen tuottamista jatketaan nykyiseen tahtiin, ei ihminen voi enää asua Etelä-Aasian väkirikkailla alueilla, ovat tutkijat varoittaneet aiemminkin.

2. Nämä kaupungit kärsivät eniten

Uhanalaisimpia ovat suurkaupungit Persianlahden alueella, kuten Dubai, Abu Dhabi, Doha, Dhahran ja Bandar Abbas.

Persianlahden alueella on videoita tutkimuksesta tuottavan Research Squaren mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuosisadan loppuun mennessä yhä useammin jopa 35 asteen märkälämpötiloja, jos kasvihuonepäästöt jatkavat kasvuaa.

Maailman pankin vuonna 2017 julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Lähi-idän kaupungit tulevat kärsimään pidemmistä kuumista kausista tulevaisuudessa. Tämä vaikuttaa alueen ihmisten elämään, veden saatavuuteen sekä lisää maahanmuuttoa ja antaa sijaa mahdollisille konflikteille.

Kuivuus puolestaan lisää ihmisten pakkautumista kaupunkeihin.

3. Vaikuttaa myös vesipulaan

Ilmaston voimakas lämpeneminen johtaa myös pahenevaan kuivuuteen alueella, joka kärsii jo nyt veden vähyydestä.

– Helleaaltojen mahdollisella voimistumisella jo ennestään ankarassa, kuumassa ja kuivassa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ympäristössä odotetaan olevan suoria kielteisiä vaikutuksia ihmisten terveyteen, maatalouteen, vesi- ja energiatuotantoon ja moniin muihin aloihin, sanoo Paola Mercogliano CMCC Foundationin hydrogeologian johtaja Al-Jazeeralle.

Mercoglianon mukaan väestön ennustetaan kasvavan vuoteen 2065 saakka.Vesipula aiheuttaa alueen valtioille taloudellisen haasteen, sillä se voi kutistaa bruttokansantuotetta jopa 14 prosenttia vuosisadan puoleenväliin mennessä.

YK:n alainen Maailman ilmatieteenjärjestö WMO varoitti lokakuussa Afrikan jäätikköjen sulavan kahdessa vuosikymmenessä. Järjestön ennusteen mukaan Tansanian Kilimanjaro, Kenian korkein vuori Mount Kenya and Ugandan Ruwenzorin vuoristo menettävät jäätikkönsä jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä, kertoi Reuters lokakuussa.

Yhden mittauksen mukaan vuosi 2020 oli Afrikan kolmanneksi lämpimin vuosi. Keskilämpötila oli 0,86 celsiusastetta korkeampi kuin keskilämpötila vuoteen 2010 johtaneiden kolmen vuosikymmenen aikana.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 11.11. klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta: