Hyppää sisältöön

EU syyttää Valko-Venäjää "epäinhimillisestä ja gangsterimaisesta" toiminnasta – Puola lähetti rajalleen 17 000 sotilasta estämään siirtolaisvirtaa

Siirtolaistilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla jatkuu räjähdysherkkänä. Useat Euroopan maat syyttävät kovin sanoin Valko-Venäjää yrityksestä horjuttaa EU:ta siirtolaisten avulla.

Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti
Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti

Tuhannet Valko-Venäjältä tulleet siirtolaiset odottavat Puolan rajalla kuumeisesti pääsyä länteen.

Puola on sulkenut kriittisen Kuźnica Białostockan rajanylityspaikan ja lähettänyt alueelle 17 000 sotilasta ja poliisia estämään siirtolaisten maahanpääsyn.

– Rajojen sulkeminen on meidän kansallisen etumme mukaista. Mutta nyt on kyse koko Euroopan unionin vakaudesta ja turvallisuudesta, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kirjoitti Twitter-tilillään. (siirryt toiseen palveluun)

Puola on saanut laajasti tukea kaikkialta Euroopasta.

Euroopan komission tiedottaja Peter Stano sanoi, että Valko-Venäjä houkuttelee siirtolaisia (siirryt toiseen palveluun)valheellisin lupauksin pyrkimään EU:hun. Stano kuvaili toimintaa "epäinhimilliseksi ja gangsterimaiseksi".

Yle grafiikka Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Saksan sisäministeri Horst Seehofer korosti, että Puola tarvitsee koko EU:n apua.

– Se olisi oikeastaan Euroopan komission tehtävä. Puola ja Saksa eivät selviä tästä yksin, Seehofer sanoi Bild-sanomalehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Venäjä toivoo tukea Valko-Venäjälle

Valko-Venäjän diktaattorimainen presidentti Aljaksandr Lukašenka on kiistänyt eurooppalaiset väitteet. Lukašenkan mukaan kyse on Euroopan mustamaalauskampanjasta Valko-Venäjää vastaan.

– Me emme ammu laukauksia ihmisten päiden yläpuolelle niin kuin Puola tekee. Me emme lennä helikoptereillamme 20–30 metriä heidän yläpuolellaan, presidentti Lukašenka sanoi maansa uutistoimiston Beltan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Lukašenka keskusteli Beltan mukaan tänään tiistaina rajakriisistä tärkeimmän tukijansa, Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Keskustelujen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sen sijaan esitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että EU:n tulisi tarjota Valko-Venäjälle taloudellista tukea siirtolaistilanteen rauhoittamiseksi.

Euroopan unioni toimi päinvastoin. Se määräsi Valko-Venälle lisäpakotteita, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että maan valtion virkamiehet eivät saa viisumia EU-maihin (siirryt toiseen palveluun). Päätös ei koske tavallisia kansalaisia.

Siirtolaisten tuskainen tilanne

Puolan rajalle tulleet siirtolaiset kärsivät nälästä ja kylmästä.

Siirtolaisia Puolan ja Valko-Venäjän rajalla 9.11.2021. Kuva: EPA-EFE / Leonid Scheglov

Iranilainen Abozar sanoo tulleensa vaimonsa kanssa Valko-Venäjän viranomaisten huijaamaksi. Pariskunta lähti kymmenen vuorokautta sitten Minskistä tarkoituksenaan mennä Puolaan.

– Annoimme poliisille rahamme, ja he lupasivat ostaa meille ruokaa ja hankkia sim-kortin puhelimeen. Emme koskaan saaneet mitään, Abozar sanoo Deutsche Wellen haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Puola esti eilen tiistaina (siirryt toiseen palveluun) voimakeinoin satojen siirtolaisten pääsyn maahan.

Lue myös:

.
.