Hyppää sisältöön

Kunnat jatkavat vetoomuksiaan OP Suur-Savoon pankkikonttorien säilyttämiseksi, Puumala ehdottaa nyt liikkuvaa tai minikonttoria ratkaisuksi

Osuuspankki Suur-Savo ilmoitti marraskuun alussa lakkauttavansa Haukivuoren, Heinäveden, Hirvensalmen, Juvan, Mäntyharjun, Puumalan ja Sulkavan konttorit ja keskittyvänsä sähköisten palveluiden kehittämiseen. Konttoritoiminta Etelä-Savossa keskitetään maakunnan kolmeen kaupunkiin.

Pankit siirtävät palvelunsa yhä enemmän verkkoon. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kunnat jatkavat vetoomuksiaan, jotta Suur-Savon Osuuspankki jatkaisi tavalla tai toisella konttoritoimintaa paikkakunnilla.

Osuuspankki ilmoitti marraskuun alussa lakkauttavansa Haukivuoren, Heinäveden, Hirvensalmen, Juvan, Mäntyharjun, Puumalan ja Sulkavan konttorit ja keskittyvänsä sähköisten palveluiden kehittämiseen.

Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva sanoo, että kunnassa ymmärretään kyllä pankkikonttorien pyörittämisen olevan liiketoimintaa, jonka pitää olla kannattavaa.

Puumalan kunta esittääkin nyt, että Osuuspankki yhdessä kunnan ja paikallisten toimijoiden ja mahdollisesti myös muiden pankkien kanssa kehittäisi uudenlaisen toimintamallin, joka vastaisi asiakkaiden käteis- ja neuvontapalveluiden kysyntään.

Kyseeseen voisi tulla liikkuva konttori tai jonkinlainen kevennetty minikonttori. Puumalalaisten mukaan liikkuvasta konttorista on hyviä kokemuksia ainakin Pohjois-Savossa.

– Kannattaisi lähteä hakemaan uudenlaisia toimintamalleja. On puhuttu liikkuvista palveluista ja pop up -palveluista, Kuuva sanoo.

Puumala esittää myös, että kuntaan saataisiin talletus- ja ottoautomaatti sekä vaihtoraha-automaatti, jotka palvelisivat käteisrahaliikennettä.

Kuuvan mukaan pankin kassapalvelut ovat olleet erityisen tärkeitä yrittäjille, ikäihmisille ja yhdistyksille. Välitystilipalveluita tarvitsevat puolestaan sosiaalitoimen asiakkaat.

Pankkikonttorien lakkautus heikentää merkittävällä tavalla maaseutukuntien palvelurakennetta, kunnan vetoomuksessa todetaan.

– Kaikki ovat kyllä aika realistisella pohjalla tässä, että kunhan edes jollain resurssilla turvataan näiden tiettyjen ryhmien palvelunsaanti, Kuuva sanoo.

Voisiko kunta tukea konttoria taloudellisesti?

OP:n päätöksen myötä Puumalasta on katoamassa ainoa jäljellä oleva pankkikonttori.

Voisiko kunta sitten tukea pankkia taloudellisesti, jolloin konttorin ylläpitämisestä tulisi tavallaan julkisen palvelun toimintaa? Kuuvan vastaus on kielteinen.

– Se ei olisi reilua muita pankkeja kohtaan. Toki on mahdollisuuksia yhteistyöhön esimerkiksi tilojen järjestämisessä.

Viimeksi tiistaina Osuuspankkille jätti vetoomuksen Juvan kunta, joka sekin vetosi erityisesti ikäihmisten tarpeisiin ja siihen, että kaikki eivät pysty käyttämään pankkien verkkopalveluita.

Kunnanjohtaja Niina Kuuva kertoo, että kuntien ja OP Suur-Savon on ensi viikolla määrä käydä keskusteluja aiheesta.

10.11. klo 9.00: Lisätty kunnnanjohtaja Niina Kuuvan kommentit.