Porilaispoliitikon toimet syyteharkintaan: Osallistui esteellisenä tuulivoimakaavan käsittelyyn, ja jo hyväksytty kaava kaatui

Martti Lundén (sd.) osallistui kaupunginhallituksessa Ahlaisten Lammin tuulivoimakaavan käsittelyyn, vaikka oli esteellinen. Jo hyväksytty kaava kaatui oikeudessa esteellisyyden takia.

Ahlaisten tuulivoimakaava kaatui taannoin kaupunginhallituksen jäsenen esteellisyyden takia. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Porilaispoliitikko Martti Lundénin (sd.) toiminta Ahlaisten Lammin tuulivoimakaavan hyväksymisessä siirtyy lähipäivinä syyteharkintaan.

Lundén oli kaupunginhallituksen jäsenenä päättämässä Lammin kaavasta, vaikka hän oli esteellinen. Kaava hyväksyttiin Porin valtuustossa vuonna 2018, mutta se kaatui korkeimmassa hallinto-oikeudessa viime keväänä.

Epäily: Virkavelvollisuuden rikkominen

Poliisi on tehnyt tapauksessa rikostutkintaa. Rikoskomisario Hanna Lindblad ei vahvista epäillyn nimeä, mutta Lundénin nimi nousi esille jo KHO:n ratkaisun jälkeen.

Lundénia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asianomistajina ovat Porin kaupunki ja tuulivoimaloita suunnittelevat yhtiöt. Tutkintapyynnön tapauksesta teki Lindbladin mukaan yksi tuulivoimayhtiöistä.

Ahlaisten tuulivoimakaavan käsittely oli pitkällinen prosessi. Iso joukko alueen asukkaita vastusti voimaloita, mutta Porin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan tiukan äänestyksen jälkeen vuonna 2018.

Syyttäjä päättää, siirtyykö tapaus oikeuteen vai ei.

KHO: Lundén oli esteellinen

Martti Lundén äänesti kaavan hyväksymistä vastaan ja sai tämän takia demariryhmältä varoituksen. Lundénin esteellisyys syntyi KHO:n mukaan siitä, että hän oli samaan aikaan myös kaupungin omistaman sähköyhtiö Pori Energian hallituksen jäsen.

KHO:n mukaan asiassa oli kiistatonta, että Pori Energia Sähköverkot Oy saisi tuulivoimahankkeen toteutumisesta taloudellista hyötyä, koska tuulipuisto liitettäisiin sen sähköverkkoon. Rikoskomisario Lindbladin mukaan tapauksen oikeudellinen harkinta ei ole aivan yksinkertaista, koska alempi hallinto-oikeus hylkäsi kaavavalitukset.

Martti Lundén (sd.) on porilainen poliitikko. Kuva: Antti Laakso / Yle

Tuulivoimavoimayhtiö Satawindin ja A. Ahlströmin kiinteistöyhtiön rakentamaan tuulipuistoon olisi suunnitelman mukaan tullut 14 voimalaa. Tuulipuiston kustannusarvio oli noin 70 miljoonaa euroa.

Keppihevoskäräjien voittaja

Lundén ei ole ensimmäistä kertaa syyteharkinnassa. Hän joutui vuonna 2016 käräjille niin sanotussa keppihevoskohussa, joka sai valtakunnallista julkisuutta.

Oikeudenkäynnin taustalla oli työpaikalla harrastettu pilailu, joka liittyi Lundénin saamaan Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitaliin. Lundénin työpisteeseen oli tuotu tutilla varustettu keppihevonen, jonka hankinnan selitykseksi annettiin se, että ritarilla pitää olla hevonen.

Lundénia syytettiin tuolloin työtoveriinsa kiinni käymisestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Nykyisin Martti Lundén on Porin kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja. Yle ei ole tavoittanut häntä kommentoimaan asiaa.