Saudi-Arabia pisti konkurssikypsän Libanonin taas polvilleen – lopetti kaiken tavaratuonnin Libanonista yhden toimittajan kommentin takia

Libanonin tiedotusministeri tuki viihdeohjelmassa Jemenin huthikapinallisia ja sanoi heillä olevan oikeus puolustaa itseään Saudi-Arabian pommituksia vastaan.

Libanonilainen tv-toimittaja George Kordahi on tunnettu myös Jemenissä. Hänen mainosjulisteensa on kadunvarressa pääkaupunki Sanaassa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Vajaat kaksi kuukautta virassa ollut pääministeri Najib Mikatin johtama Libanonin hallitus on jo liki toimintakyvytön. Syynä on hallituksen viestintäministerin George Kordahin aiempi ura kuuluisana tv-toimittajana ja aiemmin nauhoitettu, Jemeniä koskeva lausunto.

Ennen ministeripestiään Kordahi työskenteli saudirahoitteiselle tv-kanavalle.

Nyt 71-vuotias Kordahi tunnetaan ympäri Lähi-itää kallispalkkaisena viihdetoimittajana. Hän juonsi muun muassa Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa, hurmasi naisia ojentamalla heille ohjelmissaan ruusuja ja antoi nimensä käyttöön omalle hajuvesimerkilleen.

Tv-ohjelma nostatti ulkopoliittisen myrskyn

Ennen ministeripestiä nauhoitetussa, mutta vasta pari viikkoa sitten esitetyssä ohjelmassa Kordahi puolusti Jemenin huthikapinallisia. Hän vastasi yleisökysymykseen, että hutheilla on oikeus puolustaa itseään Saudi-Arabian pommituksia vastaan.

Kordahi kutsui sotaa absurdiksi. Pommitukset ovat aiheuttaneet Jemenissä valtavan inhimillisen hädän.

Jemenin huthit saavat tukea shiialaiselta Iranilta, joka kilpailee Saudi-Arabian kanssa Lähi-idän mahtimaan asemasta.

Saudi-Arabian kuningashuoneen ja kruununprinssi Muhammad bin Salmanin katsojapalaute tuli heti selväksi.

Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman puhuu videoyhteyden avulla Glasgow'n ilmastokokouksessa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Paitsi että Saudi-Arabia käski lähettiläänsä Libanonista kotimaahan, se määräsi Libanonin lähettilään takaisin Beirutiin.

Saudi-Arabia iski myös Libanonin kitkuttelevaan talouselämään – se ilmoitti pysäyttävänsä kaiken tuonnin Libanonista.

Libanonilaisille maataloustuotteille, painotuotteille, jalokiville ja suklaalle ei ole nyt kysyntää Saudi-Arabian suurilla markkinoilla.

Libanonin viennin arvo Saudi-Arabiaan on vaihdellut suuresti. (siirryt toiseen palveluun) Vuonna 2019 se oli noin 250 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 vientiä kertyi 660 miljoonan euron edestä. Tuolloin mukana oli vielä rahoituspalvelujen vienti.

Saudi-Arabia on vetänyt rinnalleen Libanon-boikottiin kolme muutakin Persianlahden arabimaata. Mukana ovat Arabiemiraatit, Bahrain ja Kuwait. Myös ne ovat määränneet suurlähettiläänsä pois Libanonista.

Tänään keskiviikkona Kuwait ilmoitti, että se ei enää myönnä viisumeita Libanonin kansalaisille.

Saudien reaktion takana on taistelu vallasta Iranin kanssa

Saudi-Arabian johtama liittouma aloitti Jemenin pommitukset ja sodan vuonna 2015, saadakseen mieleisensä hallituksen pysymään Jemenissa vallassa.

Ratkaisua ei ole syntynyt, ja se nöyryyttää Saudi-Arabiaa. Kruununprinssi Muhammad bin Salmanin lyhyeksi kuvittelema sota on jumittunut paikoilleen.

Jemeniläinen mies lukee sanomalehdestä uutista Libanonin viestintäministeri George Kordahista. TV-urallaan Kordahi tuki Jemenin huthikapainallisten oikeutta puolustautua Saudi-Arabian pommituksia vastaan. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Iran ei ole heikentynyt, vaan se pitää vahvaa asemaa muun muassa Libanonissa Hizbollah-järjestön kautta. Tuoreimman kriisin nostattanut Kordahin on valittu hallitukseen nimenomaan Hizbollahin tukemien puolueiden tuella. Yhdysvallat ja EU pitävät Hizbollahia terroristijärjestönä.

Ministeri Kordahin sanoo, että hän ei pyydä puheitaan anteeksi eikä aio erota. Ministerin erottamiseen tarvitaan kahden-kolmasosan enemmistö, mutta hajanaisessa hallituksessa tämäkään ei onnistu.

Libanon pääministeri Najib Mikati on tilanteessa neuvoton. (siirryt toiseen palveluun)Viimeksi hän on pyytänyt apua Ranskalta ja Yhdysvalloilta, tavattuaan näiden maiden johtajia Glasgow'n ilmastokokouksessa.

Lue lisää: