Lapin pelastuslaitos kehottaa tarkkuuteen karttasovellusten käyttämisessä – sovellukseen sokeasti luottava voi päätyä pikkuteille ja ojaan

Saariselältä Helsinkiin matkalla olleen perheen auto päätyi kyljelleen Tervolan kapealla ja paikoin kuoppaisella Kivalontiellä, jonne karttasovellus oli heidät ohjannut.

Lapin pelastuslaitos on auttanut viime vuosina useaan kertaan matkailijoita, jotka ovat luottaneet karttasovellukseen ja päätyneet huonokuntoisille ja kapeille teille. Arkistokuvan auto ei liity tapauksiin. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Lapin pelastuslaitos kehottaa tarkkaavaisuuteen erilaisten karttasovellusten käyttämisessä. Esimerkiksi Google Maps -karttasovelluksen lyhin reittivalinta ei ole välttämättä aina paras vaihtoehto, vaan voi johtaa hoitamattomille teille ja pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita etenkin talviaikaan.

Esimerkiksi marraskuun alussa Saariselältä Helsinkiin lomamatkalla olleen perheen auto päätyi kyljelleen Tervolan kapealla ja paikoin kuoppaisella Kivalontiellä.

– Nelihenkinen perhe joutui vaikeuksiin ja tarvitsi viranomaisten apua. Lopulta selvisi, että tässäkin tilanteessa oli käytetty Google Maps -sovellusta. Täällä Lapin olosuhteissa tämä tilanne on toistunut nyt usein, sanoo Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela.

Perheen matka jatkui lopulta traktorin hinausavun ja ensihoidon tarkastuksen jälkeen.

Soppela muistuttaa, että karttaohjelmat ovat renkiä, mutta eivät isäntiä. Karttasovellukseen ja sen asetuksiin on hyvä tutustua etukäteen. Myös hyvä reittisuunnitelma on tärkeä.

– Sovellukset eivät välttämättä tunnista Lapin sääolosuhteita ja talvinopeuksia. Eli autoilijan täytyy tunnistaa ne riskit ja toimintatavat, jotka liittyvät karttaohjelmien käyttöön.

Kuuntele Ari Soppelan haastattelu Yle Areenasta:

Tapauksia löytyy ympäri Lappia

Väärille teille eksyneet turistit ovat työllistäneet pelastuslaitosta ympäri Lappia viime vuosina. Moni autoilija käyttää suosittuja karttasovelluksia.

– Esimerkiksi pohjoisempana ulkomaalaiset turistit ovat lähteneet karttaohjelman opastamana hiihtoladuille ja ajaneet niin pitkälle kunnes ovat jääneet kiinni. Etelä-Lapissa puolestaan etenkin Oulu–Rovaniemi -välillä sovellus ohjaa lyhimmälle, pienelle ja varsinkin talvella hyvin huonokuntoiselle tielle, kertoo Soppela.

Omatoimimatkailijoiden lisääntyminen on lisännyt myös tapauksien määrää. Huonon sään yllättäessä tilanne voi muuttua vaaralliseksi.

– Etenkin silloin, kun ulkomaalaiset omatoimimatkailijat alkoivat käyttää vuokra-autoja, tien varressa oli useita apua tarvitsevia autoilijoita. Autot olivat penkassa tai nurin. Onneksi vakavilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty, Soppela sanoo.

Hän toivoo, että autovuokraamot ja matkailun parissa toimivat opastaisivat erityisesti ulkomaalaisia matkailijoita valitsemaan turvallisia reittejä.