Porista Helsinkiin lentänyt matkustajakone laskeutui yhdellä moottorilla – tutkinnassa ei löytynyt turvallisuuspuutteita

Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt tapausta, jossa matkustajakoneen toinen moottori sammui lennon aikana. Tutkinnan mukaan lentäjät toimivat tilanteessa oikein.

BAS-yhtiön lentokone Porin lentokentällä elokuussa 2019. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Onnettomuustutkintakeskus kertoo, että Porista Helsinkiin matkalla olleen matkustajalentokoneen lokakuisessa vakavassa vaaratilanteessa lentäjät ja lennonjohto toimivat täysin oikein.

Budapest Aircraft Service -yhtiön Embraer 120 -tyyppinen kone joutui laskeutumaan lokakuussa yhdellä moottorilla sen jälkeen, kun sen ohjaajat olivat julistaneet hätäkutsun eli maydayn. Unkarilaisyhtiö lentää Porin ja Helsingin välillä Karhu Aero -markkinointinimellä.

Matkustajille ei vaaraa

Erikoistutkija Juho Posio kertoo, että Onnettomuustutkintakeskus on saanut lentoyhtiöltä ja lennonjohdolta tarvittavat selvitykset. Myös lentäjiä on kuultu ja koneen tallentimet käyty läpi.

Saadun selvityksen perusteella lisätutkimuksille ei ole enää tarvetta. Koneen toinen moottori sammui teknisen vian takia.

Lentäjät toimivat erikoistutkija Posion mukaan juuri kuten tällaisessa tilanteessa pitää toimia. Kaksimoottorinen kone pystyy laskeutumaan yhdellä moottorilla kaikissa olosuhteissa, eikä matkustajille aiheutunut todellista vaaratilannetta.

Posio kertoo, että vastaavat tilanteet eivät ole kovin yleisiä. Niihin kuitenkin varaudutaan lentäjien koulutuksessa.

Korjattu klo 22.35 Juho Posion etunimi oikein.