Hyppää sisältöön

Kotiseutuliitolta tukea Härmän käräjätalon kunnostukselle – myös kansalaiskeräykselle haetaan jatkoaikaa

Kotiseutuliiton tuki hupenee etupäässä korjaustöiden dokumentointiin. Kansalaiskeräys on tuottanut tähän mennessä noin 30 000 euroa.

Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Suomen kotiseutuliitto on jakanut viimeisen erän Kotiseudulle-apurahoja. Härmä-seura sai 2300 euron apurahan Alahärmässä sijaitsevan Härmän käräjätalon eli Alaviitalan käräjätalon kunnostustyöhön ja töiden dokumentointiin.

– Aiomme dokumentoida peruskorjausta kuvin ja videoilla. Historiaa tuodaan esiin rooliopastuksilla ja näytelmällä, jonka esitykset ovat siirtyneet helmikuulle, selvittää Härmä-seuran puheenjohtaja Airi Linna.

Kotiseutuliitto jakoi yhteensä 15 500 euroa apurahoja kuudelle paikkakunnalle.

Rakennusta on korjattu Museoviraston ja kaupungin kanssa yhteistyössä laaditun kunnostussuunnitelman mukaisesti. Talo on ollut huonossa kunnossa ja siitä on korjattu muun muassa vesikattoa, yläpohjaa ja hirsirunkoakin. Parhaillaan korjataan rakennuksen sisäosia, etenkin käräjäsalisiipeä.

– Muun muassa keittiö ja inva-wc ovat jo valmiina ja se auttaa toiminnan pyörittämisessä. Ensi kesälle jäävät ulkomaalaus ja pihatyöt.

Härmän käräjätalolla järjestetään toistamiseen avoimet ovet -tapahtuma sunnuntaina 21. marraskuuta.

Kansalaiskeräykselle haetaan jatkoaikaa

Rahaa peruskorjaukseen on hankittu muun muassa kansalaiskeräyksellä ja talkootöitä on tehty paljon. Kansalaiskeräys on tuottanut tähän mennessä noin 30 000 euroa.

Tukea on tullut yrityksiltä, ulkopaikkakuntalaisilta ja jonkin verran myös härmäläisiltä.

Härmä-seura aikoo hakea keräysluvalle jatkoaikaa.

Perimätiedon mukaan käräjätalo on veistetty Lappajärvellä vuonna 1845. Talossa on käräjöity Venäjän vallan ajasta vuodesta 1863 aina vuoteen 1924 saakka.

Käräjätalo oli myös paikka, jossa häjyjen väkivaltainen aikakausi tuli tiensä päähän.

Lue lisää: