Hyppää sisältöön

Tuore ylioppilas Maria Lampinen lähtee vapaaehtoistyöhön ja haaveilee kätilön ammatista: "Monet stressaa miten tulevaisuudessa pärjää, mutta jonnekin pääsee aina"

Syksyn ylioppilaskirjoitusten tulokset on julkistettu tänään. Maria Lampinen Muuramesta kertoo painavansa valkolakin päähänsä hieman haikein, mutta myös helpottunein mielin. Hän suuntaa lukion jälkeen vapaahtoistyöhön ulkomaille.

Tuore ylioppilas Maria Lampinen kertoo, ettei ole huolestujatyyppiä, vaan katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti. Kuva: Maria Lampisen kotialbumi

Syksyn ylioppilastutkinto on kasvattanut suosiotaan. Mahdollisuus hajauttaa kokeet useampaan kertaan on lisännyt syksyn ylioppilaskirjoitusten suosiota viime vuosina. Kasvua on ollut valtakunnallisesti sekä ensimmäistä kertaa kirjoittavissa että hyväksytyn tai hylätyn kokeen uusimisessa.

Syksyisin valkolakin saajia on kuitenkin edelleen huomattavasti kevättä vähemmän. Esimerkiksi Muuramen lukiosta valkolakin saa nyt neljä nuorta. Keväisin lakitettavia on tavallisesti Muuramessa 60-70.

Muuramelainen Maria Lampinen suoritti lukion kolmessa ja puolessa vuodessa. Hän toteaa, ettei kirjoittanut huippuarvosanoja, mutta on tuloksiinsa tyytyväinen.

Myös Lampinen hajautti tutkinnon eli suoritti osan aineista jo viime syksynä ja osan keväällä.

Tuore ylioppilas kuvailee valkolakin olevan sekä haikea että helpottava etappi.

– Lukio on mennyt tosi nopeasti ja onhan siihen tehty paljon työtä, se on ollut ikään kuin kolme vuotta pääasia elämässä. Ihan iloinen olen nyt, että se on ohi ja nyt voi mennä muita asioita kohti. Päällimmäisenä on tietyllä tavalla haikeus, mutta myös ilo ja helpotus, sanoo Lampinen.

Ensimmäinen koronakevät eristi lukiolaisetkin

Tänä syksynä ylioppilaskokeet järjestettiin jo neljättä kertaa poikkeuksellisissa oloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Muutamista Keski-Suomen lukioista kerrotaan, että korona-aika on vaikuttanut jonkin verran ylioppilaskirjoituksiin. Esimerkiksi Viitasaarella ja Pihtiputaalla oli muutamia opiskelijoita karanteenissa. Äänekosken lukiosta arvioidaan, että korona on voinut vaikuttaa myös abiturienttien jaksamiseen, kun tautitilanne on tuonut epävarmuutta ja muuttunut nopealla aikataululla ylioppilaskoejärjestelyjä.

Maria Lampinen toteaa, että ensimmäinen koronakevät oli opintojen kannalta vaikein.

– Monelle ensimmäinen kevät, kun oltiin erityksissä kotona oli vaikeampi. Ehkä se oli myös hyvä pysähdys, ettei ollut koulun ohella mitään muuta ja pystyi keskittymään. Aika normaalisti pystyi hetken eristyksen jälkeen jatkamaan. Pienessä lukiossa on ollut sekin hyvä puoli, että on voinut olla yhteys kouluun, luonnehtii Lampinen.

Lukion parasta antia ovat tuoreen ylioppilaan mukaan olleet ystävät, opettajat ja kouluyhteisö.

Lampinen kuvailee, että viime vuosien aikana on ollut myös paljon hyviä ja hauskoja hetkiä ja pieniä kohtaamisia, jotka piirtyvät muistoihin. Pysyviä muistijälkiä hän arvelee lukiovuosista jäävän ainakin vanhojen tansseista ja koulun tapahtumista.

– Lukion antia on, että on voinut yleissivistystä kerätä. Ei lukionumerot tai arvosanat ole kuitenkaan olleet ykkösjuttu, vaan kiva lisä.

Lukion jälkeen odottavat uudet tuulet

Tulevaisuuden suunnitelmat eivät Maria Lampisella ole aivan tavanomaiset, sillä hän on lähdössä vuoden alussa pariksi vuodeksi vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Logos Hope-lähetyslaivan liikkeistä Lampinen tietää toistaiseksi vain, että ensimmäisenä määränpäänä on Länsi-Afrikassa sijaitseva Ghana.

– Voin päätyä minne tahansa, mutta sen jälkeen tulen varmaan opiskelemaan Suomeen. Tällä hetkellä kiinnostaa kätilön ja terveydenhuollon alat. Olen kuullut vapaahtoistyöstä aiemmin ja tuli ikään kuin kutsu, että nyt olisi hyvä aika lähteä, kun ei ole kiire. On kiva pitää lukion jälkeen väliä opiskelusta ja sellaista elämänkoulua, siksi lähden.

Oman tulevaisuutensa yllä Lampinen ei näe erityisen tummia pilviä.

– Katson positiivisesti tulevaisuuteen, en ole huolestuja. Isoimpia iloja ovat perhe, yhteisöt ja oikeastaan ihan kaikki, kyllähän ilot voi tulla koettelemuksistakin ja kaikenlaisista kokemuksista.

Valkolakkia Lampinen aikoo juhlia joulukuun puolella kotona suvun ja perheen kesken. Muille ylioppilaille hän huikkaa kannustavat terveiset.

– Tsemppiä tulevaan! Ei tarvitse stressata hirveästi vaikkapa pääsykokeista. Kyllä johonkin pääsee aina ja voi jatkaa eri reittejä, niitä on paljon olemassa. Monet stressaa, että miten tulevaisuudessa pärjää, mutta kyllä jonnekin pääsee aina, pohtii Maria Lampinen luottavaisena.

Lue myös: