Pohjois-Suomen viranomaiset vetoavat Oulun tieliikennekeskuksen säilyttämiseksi: paikallistuntemuksen puute heikentää liikenteen turvallisuutta ja toimivuutta

Oulun tieliikennekeskus on päätetty lakkauttaa ensi kesäkuun loppuun mennessä. Jatkossa Tampereen, Helsingin tai Turun tieliikennekeskusten on tarkoitus vastata myös koko pohjoisen Suomen maanteiden liikenteenohjauksesta, liikenteelle tiedottamisesta ja tiestön kunnossapidon tukipalveluista. 

Pohjois-Suomen viranomaisten mukaan varsinkin vilkas Pohjantie vaatii jatkuvaa ja aktiivista operointia. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Pohjois-Suomen viranomaiset ovat huolissaan päätöksestä, jonka mukaan Oulun tieliikennekeskuksen toiminta lopetetaan ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Viranomaisten mukaan pohjoisen liikenneturvallisuus ja liikenteen toimivuus uhkaavat heikentyä, jos paikallistuntemus puuttuu. Huolena on myös pitkäjänteisen viranomaisyhteistyön katkeaminen.

Oulun tieliikennekeskuksen toimialueena ovat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat.

Finraffic Tie ilmoitti marraskuun alussa, että tieliikennekeskus lakkautetaan Oulussa ensi kesäkuun loppuun mennessä. Päätöstä perusteltiin sillä, että toimitilojen vuokrasuhde päättyy.

Päätöksen mukaisesti jatkossa Tampereen, Helsingin tai Turun tieliikennekeskusten on tarkoitus vastata 24/7 oman toiminta-alueensa ohella myös koko pohjoisen Suomen maanteiden liikenteenohjauksesta, liikenteelle tiedottamisesta ja tiestön kunnossapidon tukipalveluista.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ely-keskukset, Oulun kaupunki sekä Oulu-Kollismaan pelastusliikelaitos vetoavatkin nyt liikenne- ja viestintäministeriöön, Väylävirastoon ja Fintraffic Tiehen Oulun tieliikennekeskuksen toiminnan jatkamiseksi.

– Oulun seudun liikenteenhallinnan viranomaisyhteistyö perustuu pääosin toimijoiden paikallisuuteen, paikallistuntemukseen ja fyysiseen sijoittumiseen toistensa lähelle. Tiiviin yhteistyön ansiosta Oulun seutu on liikenteenhallinnassa maamme aktiivisimpia ja edistyksellisimpiä kaupunkiseutuja, jonka kehittämiä käytäntöjä on otettu käyttöön myös muilla suurilla kaupunkiseuduilla, viranomaiset toteavat tiedotteessa.

Liikenteellisesti haastavin Oulun tieliikennekeskuksen operoima toimintaympäristö on Oulun seutu ja siellä erityisesti vilkasliikenteinen Nelostie. Viranomaisten mukaan se vaatii jatkuvaa aktiivista operointia.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.