Lehmää nostettiin lantakuilusta tunteja – pelastustehtävän aikana syntyi ajatus lehmähissistä, joka otettiin juuri käyttöön Nurmeksen pelastusasemalla

Eläinpelastustehtäviin tarkoitettu hissi helpottaa sekä pelastajien että eläinten elämää.

Ylipalomies Janne Pelo (oik.) näyttää Mika Muikulle, miten lehmähissi toimii. Kuva: Annika Lius / Yle

Nurmeksen pelastusasemalla otettiin marraskuun alussa käyttöön maakunnan ensimmäinen lehmähissi. Koko Suomessa vastaavanlaisia laitteita on tiettävästi vain yksi, joka löytyy Nilsiästä.

Eläinpelastustehtäviin tarkoitettu hissi helpottaa lehmien ja muiden painavien eläinten nostamista.

Laite on tehty omin käsin Nurmeksen pelastusasemalla. Käytännön toteutuksesta on vastannut ylipalomies Janne Pelo.

– Idea lähti viime talvena pelastustehtävästä, jossa lehmä oli pudonnut navetan lantakuiluun. Lehmää oli pelastamassa kymmenen henkilöä ja tehtävä kesti kolme tuntia. Silloin ajattelin, että tähän on oltava helpompi ratkaisu, Pelo muistelee.

Oppia haettiin Nilsiästä, jossa laite oli otettu jo aiemmin käyttöön ja todettu toimivaksi.

Lehmähissi koostuu koottavasta teräksisestä A-pukista, liukukiskosta sekä akulla toimivasta kauko-ohjattavasta vinssistä kiinnityslaitteineen. Laitteen kantokyky on 1 500 kiloa.

Laite saadaan kuljetettua helposti onnettomuuspaikalle

Lehmähissi saadaan tarvittaessa kuljetettua Nurmeksen pelastusasemalta maakunnan sisällä käytännössä minne vain. Pelon mukaan koottava hissi saadaan tien päälle melko helposti.

– Laite kuljetetaan onnettomuuspaikalle osina ja kootaan paikan päällä. Lehmä tai muu vastaava suureläin nostetaan laitteistoon taljojen varaan ja kiskoilla liikutetaan eläin turvallisesti pois, Pelo kertoo.

Nykyiset navetat ja pihatot on suunniteltu niin, että lehmät eivät pääse putoamaan esimerkiksi lantakouruun. Silti onnettomuuksia voi tapahtua melkein missä vain.

– Eläimet voivat lähteä esimerkiksi karkuteille ja juuttua jonnekin, mistä eivät pääse itse pois, Pelo sanoo.

Eikä hissi toki ole varattu ainoastaan lehmille. Sillä voidaan tarvittaessa nostaa vaikka hirvi tai hevonen.

– Miksei sillä voisi nostaa vaikka ihmisenkin, jos tilanne vaatii, Pelo toteaa.

Eläimen pelastamisen on oltava turvallista

Nostotilanne on raskas pelastushenkilöstön lisäksi myös itse eläimelle. Tuotantoeläimet ovat yleensä painavia. Lehmä voi painaa jopa 800 kiloa.

Viekjärvellä Jokelan maitotilaa pitävä Mika Muikku tietää, että lehmän sitomis- ja nostamistekniikalla on väliä, ettei eläin vahingoitu.

– Ihan miten vaan ei voi nostella. Jos esimerkiksi lypsylehmän utareet vahingoittuvat, lehmä joutuu teuraaksi.

Lisäksi Muikun mukaan on otettava huomioon myös lehmän sisäelimet. Nostaminen ei saa tapahtua vatsan alta, ettei suolisto painu ja eläin siten vahingoitu.

Lehmähissi helpottaa pelastajien työtä, mutta siinä on myös toinen puoli – hissillä nostaminen on helpompaa myös loukussa olevalle eläimelle, Pelo toteaa.

– Kyllä se jumiin jääminen ja koko homma on eläimelle rankka paikka. Se saattaa olla jo henkihieverissä rimpuiltuaan satimessa aikansa. Silloin nostamisessa on oltava erittäin varovainen, ettei eläin stressaannu enempää.

Kun eläin saadaan turvallisesti pois pinteestä, helpotus on päällimmäinen tunne varmasti sekä pelastajan että eläimen mielessä.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.