Hyppää sisältöön

Suomen käsityön museo sai laajan aasialaisten esineiden testamenttilahjoituksen, pariskunta kerrytti kokoelmaa retkillään vuosikymmenien aikana

Lahjoitus on peräisin jyväskyläläiseltä Irma ja Pentti Johanssonin pariskunnalta, ja siihen kuuluu arviolta 700–800 esinettä. Vain osa talletetaan museon kokoelmiin.

Lahjoituskokoelmassa näkyy Irma Johanssonin kiinnostus buddhalaisuutta ja muita aasialaisia uskontoja kohtaan. Kuva: Elmiina Riimpioja / Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo Jyväskylässä on saanut laajan aasialaisten esineiden testamenttilahjoituksen. Lahjoitus on peräisin jyväskyläläiseltä Irma ja Pentti Johanssonin pariskunnalta, ja siihen kuuluu arviolta 700–800 esinettä

Johanssonit olivat aktiivisia ulkomaanmatkailijoita ja kerryttivät matkamuistokokoelmaa retkillään vuosikymmenien aikana.

– He aloittivat Suomen- ja Euroopan-matkailulla ja siirtyivät hiljalleen Aasiaan ja ehtivät matkustella siellä tiiviisti 1970–1990-luvuilla, kertoo museon projektitutkija Sanni Leimio.

Ensimmäisen Kiinan-matkansa Johanssonit tekivät jo Maon aikaan vuonna 1976, ja vuosien kuluessa matkoja Kiinaan tehtiin toistakymmentä.

Museon punainen lanka: laadukas käsityö

Kokoelma sisältää esineitä paitsi Kiinasta, Intiasta, Nepalista, Myanmarista, Thaimaasta, Vietnamista ja Laosista myös myös Lähi-idästä.

Joukossa on intialaisia tekstiilejä, kiinalaisia ja intialaisia puuveistoksia, kiinalaisia lakkatöitä ja cloisonné-astioita, nepalilaisia thangka-maalauksia, kiinalaisia posliiniesineitä sekä kupariastioita ja mattoja Intiasta ja Lähi-idän maista.

– Kyseessä on subjektiivisella maulla koottu matkamuistokokoelma, jossa on monenlaista ja monentasoista esineistöä, sekä kiinnostavaa antiikkia että uudempia esineitä, Leimio kertoo.

Kokoelma käydään läpi museon kriteerien mukaisesti, ja vain osa siitä päätyy kokoelmiin asti. Leimion mukaan työ on vasta alkamassa, ja vielä on liian varhaista arvioida, miten iso osa. Esineiden taloudellista arvoon Leimio ei halua ottaa kantaa.

– Pitää muistaa, että museoarvo ja taloudellinen arvo eivät välttämättä ole yksi yhteen. Se osa tallennetaan, mikä kokoelmiin katsotaan sopivaksi. Meidän punainen lankamme on laadukas käsityö.

Leimion mukaan näyttelyn järjestäminen kokoelmasta ei vielä ole ajankohtainen asia, mutta sitä harkitaan tulevaisuudessa.