Hyppää sisältöön

Vuoden nuori taiteilija Emma Jääskeläinen haastaa lempeästi perinteistä kuvanveistoa

Taiteilijan materiaaleja ovat graniitti, marmori ja travertiini. Hän leikkii paitsi materiaaleilla myös aiheilla ja mittakaavoilla. Katso Vuoden nuoren taiteilijan 2022 julkistus tästä.

Vuoden nuori taiteilija Emma Jääskeläinen.
Kuvanveistäjä Emma Jääskeläinen haluaa koskea rohkeasti käsittelemiään materiaaleja: "Se on kokonaisvaltaista keholla tekemistä." Toimittaja: Juha Kokkala, kuvaaja: Matias Väänänen

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Emma Jääskeläinen työstää kiveä perinteisellä tavalla, mutta hänen työnsä eivät ole kaikkein perinteisempiä.

Hänen materiaalejaan ovat graniitti, värikäs marmori ja travertiini. Materiaalit ovat massiivisia, mutta työt kaihtavat monumentaalisuutta tai ryppyotsaisuutta.

Vuoden nuori taiteilija 2022 on Emma Jääskeläinen. Hän itse sai tietää valinnastaan jo kesällä, mutta muille valinta julkistettiin vasta marraskuussa. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Jääskeläisen valinta vuoden nuoreksi taiteilijaksi julkistettiin perjantaina Tampereen Taidemuseossa (siirryt toiseen palveluun). Palkinto jaettiin nyt 38. kerran.

Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju sanoo, että valintaraati on etsinyt hiukan erilaista tekijää.

– Asiantuntijat ovat tehneet etsivää työtä löytääksen alle 35-vuotiaan taiteilijan, joka työstää rohkeasti erilaisia materiaaleja. Löysimme taiteilijan, joka käyttää materiaaleja rohkeasti. Kovaa ja pehmeää, isoa ja pientä. Voisi sanoa, että nämä teokset ovat vähän isompaa kaliiberia, Myllyharju luonnehti Jääskeläisen valintaa.

Muistoja, tarinoita, tapahtumia

Emma Jääskeläinen on syntynyt Espoossa vuonna 1988, ja Espoo on edelleen hänen kotikuntansa. Hän valmistui taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (siirryt toiseen palveluun) 2018.

Jääskeläisen taiteen leikkisyys näkyy paitsi materiaaliyhdistelmissä, myös mittakaavan muutoksissa ja aiheissa. Veistosten kuvataan olevan kuin pieniä katkelmia taiteilijan omista muistoista, tarinoista ja tapahtumista.

Emma Jääskeläinen kertoo tämän teoksen olevan hänen töidensä tuoreimmasta päästä. Sen materiaali on villa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Emma Jääkeläinen kertoi Taidemuseon julkistustilaisuudessa, että alkoi työstää kiveä nelisen vuotta sitten. Hänen uusin materiaalinsa on villa.

Molempia materiaaleja nähtiin jo julkistustilaisuudessa, mutta enemmän Jääskeläisen teoksia nähdään kesällä.

Emma Jääskeläisen teoksia on ollut näyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Italiassa. Viime vuonna hän teki muun muassa Kiasmaan teoskokonaisuuden Proper Omelette (siirryt toiseen palveluun). Jääskeläisen töitä on myös Helsingin taidemuseon ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

Vuoden nuori taiteilija saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin. Tunnustukseen kuuluu yksityisnäyttely Tampereen taidemuseossa sekä Vaasan kaupungin Kuntsin modernin taiteen museossa (siirryt toiseen palveluun).

Nämä varpaat on veistetty kivestä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Vuoden nuori taiteilija 2022 – Emma Jääskeläinen -näyttely avataan Tampereen taidemuseossa kesäkuussa. Kuntsin modernin taiteen museo on vuorossa syyskuussa.

Vuoden nuori taiteilija jo 38. kerran

Vuoden 2022 nuoren taiteilijan valitsivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju (pj) ja määräaikainen näyttelypäällikkö Virpi Nikkari, Kiasman johtaja Leevi Haapala ja Finnish Art Agencyn taidekuraattori Laura Köönikkä.

Raatiin kuuluivat myös kuvataiteilija Anna Hyrkkänen Tampereen taiteilijaseurasta, Joni Lehtimäki Tampereen taideyhdistyksestä sekä kuvataiteilija Katariina Salmijärvi Suomen Taiteilijaseurasta.

Vuoden nuoren taiteilijan nimeämisellä halutaan tukea alle 35-vuotiaita ja kansainvälisesti kiinnostavia suomalaistaiteilijoita. Palkinnon tavoitteena on herätellä keskustelua nykytaiteesta ja edistää sen näkyvyyttä.

Valtakunnallinen tunnustus perustettiin 1984. Aloite tuli Tampereen Nuorkauppakamarilta.

Katso alta koko julkistustilaisuus:

Tampereen Taidemuseo.
Vuoden nuori taiteilija julkistetaan perjantaina. Hän saa 20 000 euron stipendin, mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa ja Vaasan kaupungin Kuntsin modernin taiteen museossa. Kuvaaja: Matias Väänänen / Yle.