Kainuun rajavartiosto varautuu arjessa myös hybridivaikuttamiseen – tilannekuva koko Euroopasta on tarkka

Rajavartiolaitos on päivittänyt toimintojaan suurimittaiseen maahantuloon liittyviin tilanteisiin. Taustalla on vuoden 2015 tapahtumat, joita on pidetty osana Venäjän hybridivaikuttamisen keinoja.

Kainuun rajavartiosto varautuu arjessaan myös hybridivaikuttamiseen
Kainuun rajavartiosto varautuu arjessaan myös hybridivaikuttamiseen

Kainuun rajavartiosto harjoittelee ja varautuu laajamittaisen maahantulon hallintaan.

Tilanne Kainuun rajalla on tällä hetkellä rauhallinen, eikä merkkejä esimerkiksi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla tapahtuvasta suurimittaisesta maahantulosta ole.

Rajavartiolaitos on päivittänyt toimintojaan suurimittaiseen maahantuloon liittyviin tilanteisiin. Taustalla on vuoden 2015 lopussa saadut kokemukset Inarin Raja-Joosepin rajanylityspaikalta, jonne saapui useita kymmeniä turvapaikanhakijoita. Näitä tapahtumia on pidetty osana Venäjän hybridivaikuttamisen keinoja.

– Vuoden 2015 ja 2016 kokemukset opettivat paljon niin yksittäisen rajavartioston kuin alueen tai maakunnan yhteistoiminnan näkökulmasta. Keskeisimmät opit liittyvät logistisiin haasteisiin ja majoitustiloihin, kertoo Kainuun rajavartioston toimistopäällikkö, majuri Topi Räsänen.

Rajavartiolaitos seuraa kansallista ja kansainvälistä tilannetta sekä etenkin Euroopan ja Schengenin sisä- ja ulkorajojen tilannetta. Räsäsen mukaan esimerkiksi yksittäisen jäsenvaltion raportointi jalkautuu rajavartiolaitoksen ja Kainuun rajavartioston käyttöön Euroopan raja- ja merivartioston kautta.

– Tilannekuva ja -ymmärrys koko Euroopan alueelta on Kainuussa varsin hyvä. Tällä hetkellä mistään muutoksesta ei ole indikaatioita näköpiirissä Kainuun rajalla. Luonnollisesti varaudumme toimimaan kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa, Räsänen sanoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.