Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen epidemiakorvauksista korona-ajalta – oikeus hylkäsi osan kanteista

Ravintola-alan yritykset haluavat vakuutusyhtiöltä korvauksia epidemiavakuutuksen perusteella. Oikeus antoi tänään kanteista välituomioita.

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään välituomiot viiden ravintolan kanteista. Kuva: Silja Viitala / Yle

Noin 90 ravintola-alan yritystä on nostanut kanteen vakuutusyhtiö Pohjolaa vastaan siitä, onko niillä oikeus saada korvauksia epidemiavakuutuksen perusteella, kun ravintoloiden toimintaa on rajoitettu koronapandemian vuoksi.

Ravintola-alan yritysten kanteet epidemiakorvausten saamiseksi vakuutusyhtiöltä on osin hyväksytty ja osin hylätty. Asian käsittely jatkuu vasta välituomioiden saatua lainvoiman, linjaa Helsingin käräjäoikeus. Oikeus antoi tänään välituomiot viiden ravintolan kanteista.

Oikeus ottaa välituomioissa kantaa siihen, miten ravintolarajoituksia on määrätty. Esimerkiksi osa rajoituksista määrättiin tartuntatautilakiin tehtyjen väliaikaisten muutosten perusteella, joista oikeus katsoo, että ravintoloilla ei ole oikeutta vakuutuskorvaukseen. Korvauksia rajoittaa myös vakuutusehto, joka rajaa koronavahinkojen korvaamista.

Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi Pohjola Vakuutuksen oikeuteen saamatta jääneistä epidemiakorvauksista. Yritykset katsovat olevansa oikeutettuja vakuutuskorvauksiin, kun ravintolatoimintaa on koronan vuoksi rajoitettu eri tavoin.