Hyppää sisältöön

Mies löi toista lapiolla useita kertoja päähän ja ylävartaloon Pietarsaaressa – sai lähes kolme vuotta vankeutta

Tapaus sattui juhannuksena Pietarsaaressa. Sekä uhri että tuomittu olivat vahvassa humalassa.

Pietarsaaressa sattunutta rikosta puitiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen miehen 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjä vaati tuomiota tapon yrityksestä.

Tuomittu määrättiin myös maksamaan uhrille kivusta, särystä ja henkisestä kärsimyksestä 26 000 euroa. Sairaala- ja muiden kulujen kanssa summa nousee 30 000 euron tienoille.

Tapaus sattui juhannuksena Pietarsaaressa yksityisasunnon pihalla. Tuomittu ja uhri olivat viettäneet juhannusta yhdessä, kunnes uhri oli alkanut käyttäytyä uhkaavasti.

Tuomittu löi uhria pistolapiolla useita kertoja päähän ja ylävartaloon. Iskujen määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta oikeus päätyi arvioimaan, että niitä oli ainakin neljä.

Väkivalta aiheutti vakavat vammat, ja lääkärintodistuksen mukaan uhrin tila oli hengenvaarallinen. Hän oli pitkään tehohoidossa ja tarvitsee edelleen kuntoutusta. Vammoista jää todennäköisesti myös pysyvää haittaa.

Elvyttäminen osoitti oikeuden mukaan tehokasta katumista

Käräjäoikeuden mukaan tuomitun on täytynyt ymmärtää, että uhrin lyöminen lapiolla päähän ja rintakehään varsin todennäköisesti johtaa uhrin kuolemaan. Sikäli tapon yrityksen tunnusmerkistö täyttyy.

Tekijä on kuitenkin heti pahoinpitelyn jälkeen elvyttänyt uhria painelemalla tämän rintakehää eli vapaaehtoisesti ja vakavasti pyrkinyt estämään uhrin kuoleman. Kyse on rikoslaissa määritellystä tehokkaasta katumisesta.

Sen sijaan tuomittu on oikeuden mukaan syyllistynyt törkeään pahoinpitelyyn. Pahoinpitely on jatkunut vielä, kun uhri on maannut puolustuskyvyttömänä, vammat ovat olleet vakavia ja tila hengenvaarallinen, ja siksi teko on kokonaisuutena arvioiden törkeä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.