Käsivarren kaivoksia vastustava liike teki YK:lle ihmisoikeusvalituksen – Minna Näkkäläjärvi: "Tuntuu omituiselta ja pahalta"

Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liikkeen edustaja Minna Näkkäläjärvi sanoo, että ihmisoikeuskomitea on rekisteröinyt valituksen, joka koski Käsivarteen tehtyä varausilmoitusta.

"Olemme tilanteessa, jossa meidän pitää testauttaa jokainen oikeutemme kansainvälisen oikeusjärjestelmän kautta, ja se tuntuu omituiselta ja pahalta", Minna Näkkäläjärvi sanoo. Kuva: Kukka Ranta

Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liike on vedonnut YK:n ihmisoikeuskomiteaan. Liike kertoo ihmisoikeusvalituksensa tavoitteeksi sen, että saamelaista poronhoitoa estävä kaivostoiminta loppuisi Enontekiön Käsivarren alueella.

Tukes myönsi huhtikuussa 2020 malminetsintäfirma Akkerman Finland Oy:lle etuoikeuden valmistella malminetsintälupaa Enontekiön Tarvantovaaran erämaa-aluella sijaitsevalle Hietakeron alueelle. Alue on pinta-alaltaan yli 245 neliökilometriä ja liikkeen mukaan se peittää alleen 70 prosenttia Käsivarren paliskunnan Erkunan siidan kesä- ja syyslaidunalueista.

Näkkäläjärvi: "Jokainen oikeus pitää testauttaa"

Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liikkeen edustaja Minna Näkkäläjärvi sanoo tiedotteessa, että liikkeen YK:lle tekemä ihmisoikeusvalitus on ainoa keino hakea oikeutta asiassa. Hän sanoo, että saamelaisten oikeudet maahan ja veteen sekä perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kehittämiseen on tehty Suomessa tyhjiksi alkuperäiskansojen oikeuksia mitätöivillä laintulkinnoilla.

– Olemme tilanteessa, jossa meidän pitää testauttaa jokainen oikeutemme kansainvälisen oikeusjärjestelmän kautta, ja se tuntuu omituiselta ja pahalta, Näkkäläjärvi sanoo.

YK:n ihmisoikeuskomitea on Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liikkeen mukaan rekisteröinyt sen tekemän ihmisoikeusvalituksen.

Lue myös:

Juttua korjattu 12.11.2021 klo 16:46: Ingressin termion korjattu. Aiemmin ingressissä oli termi kaivosvaraus, joka korjattiin muotoon varausilmoitus.

Juttua täsmennetty 12.11.2021 klo 16:46: Leipätekstin alkuun on lisätty kohta "Liike kertoo ihmisoikeusvalituksensa tavoitteeksi sen, että".