Vaasan akkutehdassuunnitelmille takaisku: brittiläinen Johnson Matthey vetäytyy hankkeesta – elinkeinoministeri ei ole tilanteesta huolissaan

Brittifirma luopuu kokonaan akkumateriaaliliiketoiminnastaan. Aiesopimus Vaasan katodimateriaalitehtaasta allekirjoitettiin huhtikuussa ja yva-työ on jo pitkällä

Johnson Matthey varasi Laajametsän tontin numero 16. Kuva: Vasa stad

Brittiläinen arvoketjutoimija Johnson Matthey on yllättäen vetäytynyt aikeestaan rakentaa Vaasaan akkumateriaalitehdas. Asiasta kertoo Vasabladet (siirryt toiseen palveluun).

Johnson Matthey ja Vaasan kaupunki julkistivat huhtikuussa aiesopimuksen akkumateriaalitehdasinvestoinnista, jota yhtiö luonnehti satojen miljoonien eurojen investoinniksi.

Valmistelut tehtaan rakentamiseksi ovat täydessä vauhdissa ja tehtaan piti olla valmis vuonna 2024. Yva-ohjelman kuulemisvaihe päättyi jo elokuussa.

Jatkaako mahdollinen ostaja myös Vaasan-hanketta?

Johnson Mattheylle piti tulla Vaasaan pääasiallisesti pCAM-tuotantoa. Kyseessä on katodimateriaali, jota tarvitaan akkujen valmistuksessa.

Materiaalia piti markkinoida Elnona, vähäkobolttisen katodin uutena muotona. Torstaina Johnson Matthey ilmoitti kuitenkin vetäytyvänsä Elnon tuotannosta, jonka piti tapahtua osin Vaasassa, osin Puolassa.

Mukana tehdashankkeessa on ollut myös Suomen Malmijalostus. Toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo, että asia on pettymys myös sen tiimille, joka on tehnyt asian ympärillä paljon työtä.

Hän muistuttaa kuitenkin, että kyse ei ole Vaasan-hankkeen torppaamisesta, vaan brittiyhtiön laajemmasta strategisesta muutoksesta. Johnson Matthey kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) luopuvansa akkumateriaaliliiketoiminnasta kokonaan.

Se etsii liiketoiminnalleen ostajaa, ja nyt Malmijalostus odottaa, jatkaako uusi toimija Vaasan-hanketta.

Ministeri Lintilä toivoo tilalle jopa isompaa investoijaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä luonnehtii myös Johnson Mattheyn vetäytymistä pettymykseksi, mutta on hyvin luottavainen siihen, että kyseessä on lähinnä viivästys.

– En missään nimessä ole heittämässä kirvestä kaivoon, vaan lähden siitä, että tilalle saadaan ehkä jopa isompi investoija. En ole suoraan sanottuna kovinkaan huolestunut, etteikö korvaajaa tulisi, sanoo Lintilä.

Hän muistuttaa, että yhtiön päätös perustuu omaan analyysiin kilpailun kovuudesta ja kyvystä vastata siihen. Vaasan Gigahanke on kuitenkin Johnson Mattheyn strategiassa syvällä, ja Lintilä uskoo sen pysyvän myös seuraajan strategiassa.

– Toivon mukaan seuraaja olisi ehkä hiekan vielä vahvempi taloudellisesti, se olisi hankkeen kannalta parempi, sanoo Mika Lintilä.

Ministeri sanoo, että akkuala on tämän hetken kuumin teollisuudenala, ja “valmiiksi nuotitettu reitti” varmasti innostaa investoijia.

Suunnitellun tehtaan piti olla päänavaus Laajametsän alueen kehittämisessä ja houkutella lisää toimijoita perässään.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo, että työ Gigavaasan kehittämiseksi jatkuu entisellään. Hän uskoo myös, että uusi yhteistyötaho voi löytyä varsin piankin.

– Akkumarkkinat ovat todella kuumat ja kilpailu on kovaa, mutta myös kysyntä on valtavaa, muistuttaa Häyry.