Hyppää sisältöön

Savonlinnan kansallinen kaupunkipuisto kietoutuu Olavinlinnan ympärille – "Harvalla Suomen kaupungilla on tällaiset kulttuuri- ja luontokohteet", sanoo matkailupomo

Ympäristöministeriö teki syyskuun lopulla päätöksen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Savonlinnaan. Päätös ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Olavinlinna
Jylhä Olavinlinna on Savonlinnan kansallisen kaupunkipuiston ydin. Kuvaaja: Kati Rantala / Yle, editointi: Petri Aaltonen / Yle

Savonlinna on hamuillut kansallista kaupunkipuistoa Olavinlinnan ympärille jo pitkään, ja tänä syksynä ympäristöministeriö päättikin puiston perustamisesta.

Kansallinen kaupunkipuisto tarkoittaa laajaa yhtenäistä aluetta, jossa rakennettu kulttuuriympäristö yhdistyy katkeamattomasti luontoon. Savonlinnan puistoalue on kooltaan noin 77 neliökilometriä.

– Olavinlinna on koko tämän kaupunkipuiston keskus. Siitä se lähtee, ja se on alueen tärkein kulttuuriperintökohde, sanoo Savonlinnan seudun matkailun toimitusjohtaja Jaana Komi.

Suomessa on kymmenen kansallista kaupunkipuistoa (siirryt toiseen palveluun) (kansallisetkaupunkipuistot.fi). Konsepti ei ole kovinkaan tunnettu, mutta, Savonlinnan seudun matkailun toimitusjohtajan Jaana Komin mukaan statuksella on merkitystä.

– Harvalla Suomen kaupungilla on tällaiset luonto- ja kulttuuriperintökohteet kuin Savonlinnalla. Kaupunkipuisto antaa mahdollisuuden hyödyntää tätä statusta, Komi sanoo.

Kaupunkipuiston statuksella on merkitystä myös hankkeelle, jossa Saimaan norppasaaristoa ajetaan Unescon maailmanperintökohteeksi.

Puistopäätöksestä valitus

Puistopäätös ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

– Ei kai se Savonlinnassa yllättävää ole, että täällä valitetaan päätöksistä. Sitähän se demokratia on, Komi sanoo.

Yksityishenkilön tekemä valitus koskee kaupunkipuistoon merkittyä Virtasaarta. Valittajan mukaan se kuuluu kuolinpesään liittyvään tilaan, ja pitäisi poistaa puiston alueesta.

Savonlinnan kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman laadinta on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

Matkailu elpymässä

Korona pysäytti ulkomaanmatkailun lähes täysin; Suomesta ei matkustettu ulkomaille, eikä ulkomailta Suomeen.

Uudet matkailutilastot näyttävät positiivisia pilkahduksia matkailun elpymisestä.

– Heinäkuussa ulkomaisia matkailijoita oli vielä vähän, mutta elokuussa jo selvästi enemmän. Yöpymisvuorokausien määrä näytti jo tosi hyvältä silloin, Komi sanoo.

Kun matalalta lähdetään, kasvuprosentit ovat kovia. Ulkomaisten matkailijoiden määrä Savonlinnan seudullla on kasvanut edellisen vuoden vastaavista ajoista jopa satoja prosentteja. Sillä on merkitystä, sillä neljännes seudun matkailijoista tulee ulkomailta.

Mitä ajatuksia aiheesta heräsi? Voit keskustella tässä sunnuntaihin 14.11. kello 23 saakka.