Hyppää sisältöön

Ähtärin valtuusto luopuu hybridikokouksista – valtuutettujen oltava paikalla salissa maanantaista lähtien

Etäyhteydet ovat hankaloittaneet valtuuston kokousten johtamista, sanoo puheenjohtaja Kauko Kantola. Valtuutettu Niina Ylinen kokee, että kielto vaarantaa hänen mahdollisuutensa toimia sekä äitinä että päättäjänä.

Ähtärin kaupunginvaltuusto palaa vanhaan käytäntöön ja kokoontuu maanantaina fyysisesti valtuustosaliin. Etäyhteydellä kokoukseen ei enää pääse. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Ähtärissä luovutaan etäyhteyksistä valtuuston kokouksissa. Maanantaista lähtien valtuutettujen on oltava paikan päällä kokouksissa.

Valtuuston puheenjohtaja Kauko Kantola (kesk.) toteaa, että hybridikokouksia on ollut hankala johtaa laillisesti: tekniikka on pettänyt, yhteydet ovat pätkineet, materiaalien esittäminen on ollut vaikeaa ja kokoukset ovat venyneet.

– Nyt palaamme normaaliin kokouskäytäntöön ja keskustelemme jälleen kokouksissa kasvotusten. Kaupungin epidemiatilanne on ollut hyvä, mutta toki seuraamme tilannetta ja mahdollisia rajoituksia, Kauko Kantola selvittää.

Ähtärin teams-päätöksen on tehnyt valtuuston puheenjohtaja. Kantola kertoo keskustelleensa ennen päätöstään asiasta, ei kaikkien mutta, monien valtuutettujen ja myös viranhaltijoiden kanssa.

– Ymmärrän toki, että osalle valtuutetuista päätös tuo hankaluuksia, mutta tässä tilanteessa on ajateltava kokonaisuutta. Jos on este saapua paikan päälle kokoukseen, silloin tulee kutsua varavaltuutettu ja evästää hänet tehtävään, Kauko Kantola muistuttaa.

Etäyhteyksien kielto koskee Ähtärissä vain valtuustoa. Muut toimielimet jatkavat toistaiseksi hybridimallilla.

Etäyhteys tärkeä perheelliselle

Valtuutettu Niina Ylinen (sd.) kummoksuu päätöstä terveyssyistä, sillä valtuustosalissa ei ole mahdollisuutta turvaväleihin. Hän kokee myös, että kielto rajoittaa häntä ison perheen äitinä osallistumasta päätöksentekoon.

– Etäyhteyksien avulla on ollut tavanomaista helpompi toimia monessa elämän roolissa.

Ylisen nuorin lapsi oli vain viikon ikäinen, kun äiti jo osallistui päättäjänä teams-kokoukseen.

– Siinä hän oli sylissäni ja pystyin teamsin avulla osallistumaan kokoukseen lähes tulkoon synnytyssairaalasta tulon jälkeen. Arvostin sitä mahdollisuutta ja sitä, ettei minulta viety oikeutta päätöksentekoon, vaikka olin päättänyt, että perheeseen saa tulla uusi veronmaksaja.

Niina Ylinen myöntää, että tokikaan teams-mahdollisuuksia ei luotu ihmisten elämän helpottamiseksi, vaan koronaepidemia toi ne arkeen. Hänkin kaipaa kasvokkain kohtaamisia.

– Mutta etäyhteyksissä on myös paljon hyvää, eikä tätä järjestelmää pitäisi purkaa. Ymmärrän, ettei meilläkään laitteisto ja tekniikka ole ihan tätä päivää, mutta kyseessä on mielestäni tahtotila.

Ylinen kysyy, halutaanko jatkossa mahdollistaa osallistuminen etäyhteyksien avulla ja halutaanko, että jokaisella on turvallinen tilanne valtuustosalissa tai kotona.

– Valinnanmahdollisuus on tärkeää.

Niina Ylinen sanoo, että etäyhteys on ollut hyvä vaihtoehto myös heille, joiden työ rajoittaa osallistumista.