Neulesuunnittelija saa ideat sukkamalleihin ympäröivästä luonnosta

Hämeenlinnalaisen neulesuunnittelija Jaana Huhtasen villasukat kiinnostavat myös ulkomailla. Huhtasen neulemalleja menee USA:han, Japaniin ja Englantiin, missä asiakkaat hakevat skandinaavista suunnittelua.

Teollisten mallien lisäksi Jaana Huhtanen suunnittelee malleja myös käsinneulottaville sukille. Kuva: Kati Turtola / Yle

Hämeenlinnalainen neulesuunnittelija Jaana Huhtanen käyttää joka päivä ja lähes joka paikassa villasukkia. Lisäksi hän suunnittelee ammatikseen erilaisia neulemalleja. Erityisesti villasukkia. Aluksi Huhtanen suunnitteli ainoastaan teollisia malleja, mutta villasukkien suosion noustessa malleja alkoi syntyä myös käsinneulottaville sukille.

Huhtasen villasukat kiinnostavat myös ulkomailla, sillä neulemalleja menee USA:han, Japaniin ja Englantiin. Asiakkaat hakeavat skandinaavista suunnittelua.

Jaana Huhtanen kertoo, että hän saa ideoita neulemalleihinsa myös ympäröivästä luonnosta. Malleihin on ikuistettu muun muassa kotipihan kirsikkapuiden kukkia sekä kesän mansikoita.

Oletko koskaan laskenut, kuinka monta villasukkamallia olet suunnitellut?

– No, on niitä kymmeniä tai jopa satoja varmasti, kun ajattelee nämä yritysmallit myös, niin kyllä niitä paljon on, Jaana Huhtanen kertoo.

Jaana Huhtanen on pakannut tällä viikolla laatikkonsa ja osallistuu Euroopan suurimmille, kuluttajille suunnatuille käsityöalan messuille Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Huhtaselta ilmestyy tässä kuussa neulemallikirja.

Neulomisbuumi jatkuu yhä

Kotoilun ja käsillä tekemisen buumi näkyvät myös tarvikekaupoissa. Villasukkien ja -paitojen lisäksi nyt tehdään aika paljon pipoja.

– Neulojia riittää ja lankoja haetaan päivittäin, kertoo Pirkko Lehto Hämeenlinnan Wetterhoffilta.

Asiakkaissa on nuorta väkeä aiempaa enemmän. Lisäksi lankakaupoille on Pirkko Lehdon mukaan tullut viime aikoina myös sellaisia, jotka ovat aloittaneet kutomisen uudestaan jopa kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Neulelankoja riittää moneen lähtöön, sillä värejä ja laatuja on pilvin pimein. Pirkko Lehto on työssään tekemisissä lankojen kanssa ja hän tietää, että langoissa ei ole erityistä suosikkia.

– Toiset tykkäävät esimerkiksi neuloa monivärisistä langoista, jolloin raidat syntyvät työn edistyessä.

Myös Wetterhoffin väki on mukana viikonloppuna järjestettävillä Suomen Kädentaidot-messuilla Tampereella.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.