Kuntapäättäjät kansoittavat Keski-Suomen aluevaalien ehdokaslistat - hyvinvointialueen päättäjäksi haluaa moni sote-alan ammattilainen

Kokoomus ja SDP kertovat, että aluevaaleihin on helppo löytää ehdokkaita, mutta muilla puolueilla on asiasta toisenlainen näkemys.

Aluevaaleissa valitaan aluevaltuusto, joka päättää siitä, miten Keski-Suomen hyvinvointialueen sote- ja pelastuspalvelut järjestetään vuoden 2023 alusta lähtien. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Aluevaalien ehdokashankinta sujuu puolueilla Keski-Suomessa varsin eri tahtiin, kertoo Ylen viime viikolla tekemä kysely.

Yhdelläkään puolueella ei ole Keski-Suomessa vielä täyttä 86 ehdokkaan listaa, mutta lähes kaikki tähtäävät siihen.

Aluevaltuusto päättää vuoden 2023 alussa käynnistyvän Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalveluista. Näiden alojen ammattilaisia on silmiinpistävän paljon ehdokaslistoilla.

Esimerkiksi keskustan tämänhetkisistä ehdokkaista lähes puolet on sote- ja pelastusalan ammattilaisia, kokoomuksella ja vihreillä noin kolmannes. SDP kertoo, että alan ammattilaisia on listalla "paljon".

Uusia kasvoja ei helppo saada mukaan

Aluevaltuustoon pyrkivistä suurimmalla osalla on kokemusta kuntapolitiikasta tai vähintäänkin kuntavaaleista.

Keskustan tavoitteena on saada paitsi täysi lista myös ehdokkaita kaikista Keski-Suomen kunnista. Tällä hetkellä ehdokkaita on 60.

Keskustan ehdokkaista neljännes on politiikan ensikertalaisia. Toiminnanjohtaja Sinikka Varilan mukaan ehdokkuusinto vaihtelee eri puolilla maakuntaa.

Sama on havaittu vasemmistoliitossa. Jyväskylässä ja Äänekoskella kiinnostusta kyllä riittää, mutta muualla maakunnassa ehdokashankinta on työläämpää. Puolueella on nyt 66 nimeä listalla.

– Etenkään uusia kasvoja ei ole helppoa saada vaaleihin, joita ei tunneta hyvin, Keski-Suomen piirin aluetyöntekijä Anssi Koskinen (vas.) toteaa.

"Työnsarka tulee olemaan äärimmäisen kova"

Myös kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja vihreät kertovat, että aluevaaleihin on ollut muita vaaleja hankalampaa löytää ehdokkaita.

Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Jyrki Niittymaa (ps.) arvelee, että moni miettii vapaa-ajankäyttöään entistä tarkemmin.

– Luottamustyössä toimineet tajuavat, että työnsarka tulee olemaan äärimmäisen kova. Uskoisin, että se on suurin syy siihen, että ihmiset välttelevät ehdokkuutta.

Perussuomalaiset nimeää näinä päivinä 20 uutta ehdokasta, nyt heitä on 50.

Keski-Suomen Vihreiden puheenjohtaja Meri Lumela arvelee, että ehdokashankinta teettää työtä siksi, että aluevaaleista ei tiedetä riittävästi.

Vihreiden ehdokaslistalla on nyt 47 nimeä, ja lisää nimetään kuun lopulla.

– Aluevaalien merkitys ja hyvinvointialueen tehtäväkenttä on varmasti monelle epäselvä, hän arvelee.

Kristillisdemokraattien Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Tuominen on samaa mieltä.

– Hieman enemmän on tarvinnut keskustella ja kertoa, kuinka tärkeistä vaaleista on kysymys.

Kristillisdemokraatit tavoittelee listoilleen 60 - 70 ehdokasta, tällä hetkellä mukaan on lupautunut 30.

"Ehdokkaat ovat erittäin motivoituneita"

Kokoomus ja SDP kertovat, että ehdokkaita on ollut odotettua helpompi löytää.

– Halukkaita on löytynyt helposti ja ehdokkaat selkeästi ymmärtävät vaalin tärkeyden, SDP:n Keski-Suomen piirin järjestötyöntekijä Merja Närhi sanoo.

SDP julkisti viikonloppuna 75 ehdokkaan nimet, loput 11 kerrotaan Närhin mukaan joulukuussa.

Sama viesti on kokoomuksen Keski-Suomen piirin toiminnanjohtajalla Eeva-Kaisa Rouhiaisella.

– Aluevaaleihin tulee ehdokkaita selkeästi herkemmin kuin kuntavaaleihin ja ehdokkaat ovat erittäin motivoituneita juuri aluevaalien teemoihin.

Kokoomuksen listalla on nyt 65 nimeä, lisää ehdokkaita nimetään joulukuussa.

Tammikuun aluevaalien ehdokkaiden on oltava selvillä vajaan kuukauden päästä, sillä ehdokaslistat on toimitettava aluevaalilautakuntaan 14. joulukuuta.

Ehdokkaiden äänestysnumerot vahvistetaan jouluaaton aattona 23.12. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.