Danfoss satsaa Vaasaan – luvassa uusi tuotantolinja palvelemaan eurooppalaisia asiakkaita

Uuden tuotantolinjan työllistävä vaikutus selviää myöhemmin. Danfossin tuotantostrategiana on johtaja Vesa Laisin mukaan pitkään ollut alueellistaminen.

Uusi tuotantolinja otetaan käyttöön ensi vuoden ensimmäisen kvarttaalin aikana.  Kuva: Yle/Joni Kyheröinen

Danfoss Drives -liiketoimintayksikön johtaja Vesa Laisin mukaan Danfossin tulevaisuus maailmalla ja Vaasassa näyttää valoisalta.

Vaikka yritys on kärsinyt muun muassa koko maailmaa vaivaavasta komponenttipulasta, on yritys onnistunut kasvamaan koronaepidemian aikana.

– Kasvua olisi enemmänkin, jos olisi enemmin puolijohdekomponentteja, Laisi kertoo.

Korona-aika on ollut opettavaista aikaa yritykselle. Se on muun muassa osoittanut, että jos tuotantoketjut ovat pitkiä, ovat ne myös haavoittuvaisia. Parin vuoden ajan koronasulut ovat estäneet tavaratoimituksia.

Drivesin tuotantostrategiana on Laisin mukaan pitkään ollut alueellistaminen. Tuotteita pyritään valmistamaan mahdollisimman lähellä asiakkaita.

Tästä syystä Vaasaan tullaan perustamaan yksi tuotantolinja lisää. Päätös tuotantolinjasta tehtiin jo muutama vuosi sitten, mutta toteutumaan se tulee ensi vuoden alussa.

– Pystymme minimoimaan hiilijalanjälkeä valmistus- ja toimitusprosesseissa. Euroopan tuotteet pyritään valmistamaan pitkälti Euroopassa, Laisi kertoo.

Tuotantolinjasta kertoi ensimmäisenä Vasabladet. (siirryt toiseen palveluun)

Helmikuussa 2020 Danfoss asetti kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaa hiilineutraalisuuden kaikessa yhtiön globaalissa toiminnassa vuoteen 2030 mennessä.

– Alueellistaminen on tulevaisuutta, uskoo Laisi.

Vesa Laisin mukaan Danfoss uskoo Vaasan tehtaan tulevaisuuteen Kuva: Yle/Joni Kyheröinen

Kohti hiilineutraalisuutta

Vesa Laisin mukaan Danfoss uskoo Vaasan tehtaan tulevaisuuteen. Viime vuonna Danfoss toteutti esimerkiksi ison investoinnin Vaasaan, jossa tuotannonohjausjärjestelmä muutettiin uusimpaan malliin.

– Tämä antoi meille mahdollisuuden viedä tämä tuotannonsiirtopäätös toteutusvaiheeseen, Laisi kertoo.

Uusi tuotantolinja tulee kasvattamaan Vaasan tuotantoa ja palvelemaan eurooppalaisia asiakkaita. Tuote, joka tuli aikaisemmin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan, siirtyy nyt Vaasasta Eurooppaan.

Danfossilla on Euroopassa tehtaat myös Tanskassa ja Italiassa, mutta niissä tehdään eri tuotteita.

Tuotanto uudelle tuotantolinjalla alkaa Vaasassa ensi vuoden ensimmäisen kvarttaalin aikana.

– Ensimmäisiä tuotteita päästään toimittamaan asiakkaille viimeistään huhtikuussa, toivottavasti vähän aikaisemmin, Laisi kertoo.

Uusi tuotantolinja tuo alueelle myös lisää töitä, mutta sen työllistävä vaikutusta on vielä hankalaa arvioida.

– Siihen vaikuttaa se, miten maailma kehittyy lähikuukausina ja mikä on Vaasassa valmistettavien tuotteiden kysyntä. Me tehdään päätöksiä ensi vuoden alussa, kun nähdään, mikä on tuotteiden kysyntä, Laisi kertoo.