Hyppää sisältöön

Utön edustalla tapahtuneen virolaiskoneen ilmatilaloukkauksen esitutkinta valmis – navigoinnissa kävi inhimillinen virhe

Viron ilmavoimien harjoitushävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa marraskuun ensimmäisenä päivänä Utön eteläpuolella Saaristomerellä. Rajavartiolaitoksen mukaan ilmatilaloukkauksen syynä oli navigointivirhe.

Arkistokuva Länsi-Suomen merivartiostosta Nauvon edustalla. Kuva: Yle/ Niko Kotiranta

Rajavartiolaitos on saanut valmiiksi esitutkinnan liittyen Viron ilmavoimien harjoitushävittäjän ilmatilaloukkaukseen.

Viron ilmavoimien harjoitushävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa 1. marraskuuta Utön eteläpuolella Saaristomerellä.

Rajavartiolaitoksen mukaan toisen hävittäjän ohjaajalle oli tullut navigoinnissa inhimillinen virhe, jonka seurauksena hävittäjä oli ajautunut Suomen ilmatilaan. Koneet olivat harjoittelemassa kansainvälisen vesialueen ilmatilassa lähellä Suomen rajaa.

– Hävittäjäohjaajan huomattua virheensä oli hän poistunut Suomen ilmatilasta välittömästi. Alueloukkaus kesti noin kaksi minuuttia ja ilma-alus oli syvimmillään 4,5 kilometriä Suomen ilmatilassa, kertoo Rajavartiolaitos tiedotteessaan.

Rajavartiolaitoksen mukaan epäilty alueloukkaus on ollut lyhytaikainen ja ilma-alus on oma-aloitteisesti poistunut Suomen ilmatilasta.

– Epäiltyä rikosta on sen haitallisuus tai siitä ilmenevä rikoksesta epäillyn syyllisyys huomioon ottaen pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Rajavartiolaitos ei tiedota asiasta enempää, Rajavartiolaitos tiivistää.

Alueloukkauksen esitutkinnasta on vastannut Rajavartiolaitoksen Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikkö.