Uusi pohjalainen lääkäriasema on avannut vuodessa jo neljä toimipistettä – voiko paikallinen lääkärikeskus pärjätä isojen puristuksessa?

Yksityisten, paikallisten lääkäriasemien määrä on laskussa. Pienille paikallisille toimijoille on kuitenkin paikkansa, eikä mustasaarelainen Wellmedic pelkää haastaa isompia lääkäritaloja.

Vuodessä neljälle paikkakunnalle laajentuneen perheyrityksen ylilääkärinä toimii kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Zar Nuri. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Yksityisten pienten lääkäriasemien määrä on viime vuosien aikana pudonnut.

Syy löytyy yrityskaupoista, joissa alan isot toimijat ovat ostaneet pienempiä, paikallisia lääkäritaloja.

Yrityskauppoja on tehty myös pohjalaiskunnissa.

Vaasalaisen Marta Backlundin perheessä nähtiin ajan olevan nyt oikea pitkään haaveissa olleelle unelmalle ja alkunsa sai vuosi sitten perustettu lääkäripalveluja tarjoava Wellmedic.

– Olemme halunneet aina, että voisimme tehdä jotain yhdessä. Nyt kun Pohjanmaalla monta pientä lääkäritaloa on ostettu, halusimme aloittaa toiminnan, toimitusjohtajana toimiva Backlund kertoo.

Ensimmäinen toimipiste perustettiin Mustasaareen, mutta vuodessa toiminta on kasvanut jo neljälle paikkakunnalle. Yrityksen toimipisteet löytyvät Mustasaaren lisäksi nyt myös Vöyristä, Oravaisilta ja Karjaalta.

Backlundin mukaan Wellmedic haluaa haastaa isot toimijat ja panostaa toiminnassaan paikallisuuteen.

– Saatavuus, joustavuus ja sitten tietysti, että olemme paikallinen tuottaja. Se, että meillä on neljä toimipistettä. Kolme täällä Pohjanmaalla ja neljäs uusimaalla. Se on todiste, että haluamme olla paikallinen toimija, Backlund kertoo.

Toimitusjohtaja Marta Backlund pitää paikallisuutta ja asiakaslähtöisyyttä Wellmedicin vahvuutena. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

"Haastavaa, mutta ei mahdotonta"

Seinäjoen Ideaparkiin juuri ennen koronapandemian puhkeamista avattu yksityinen lääkäriasema Omena Terveys ei selvinnyt koronan tuomista haasteita ja joutui lopettamaan liiketoimintansa viime joulukuussa.

Omena Terveyden toimitusjohtajana toimineen Minna Pihlajamäen mukaan pienillä toimijoilla on haasteita isojen toimijoiden puristuksissa.

– Se on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Tärkeässä roolissa on ajoitus. Se missä vaiheessa lähtee liikenteeseen ja minkälaisen liiketoiminnan ympärille, Pihlajamäki sanoo.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partasen mukaan uuden lääkärikeskuksen perustamiseen liittyvät haasteet ovat kovat.

– Yksi suurimpia haasteita kaikilla alan toimijoilla on osaavan henkilöstön saaminen. Erityisesti digitalisaation voimakkaan kehittymisen vuoksi myös alkuinvestoinnit tietojärjestelmiin ovat suhteettoman suuret tällä alalla, Partanen toteaa.

Osaavasta työvoimasta on pulaa Pohjanmaalla ja sen tuomat haasteet nähdään erityisesti sosiaali- ja terveysalan kohdalla.

Henkilöstön palkkaamiseen liittyvät haasteet on Backlundin mukaan huomattu myös Wellmedicissa.

Vaikka yritys onkin uusi, sen takaa löytyy kuitenkin vuosikymmenten kokemus alalta ja olemassa olevista kontakteista on ollut suuri apu henkilöstön löytämisessä.

– Meillä on ollut apua siitä, että tunnemme jo alan ihmisiä. Olemassaolevista kontakteista on ollut iso hyöty, Backlund toteaa.

Sote-uudistus määrittää tulevaisuutta

Viimeisen reilun vuosikymmenen aikana isot toimijat ovat syöneet pieniä kovaa tahtia. Nyt tilanne näyttää Partasen mukaan rauhoittuneen.

Lääkäriasema- ja yksityislääkärialan yritysten määrä kasvoi vuoteen 2013 asti, mutta on kääntynyt nyttemmin selvään laskuun.

Yritysten koon kasvun vuoksi kuitenkin alan henkilöstö ja liikevaihto ovat kohonneet voimakkaasti, selviää toukokuussa julkaistusta Lääkäripalvelujen markkinat -raportista.

Pienten paikallisten lääkäriasemien menestymisessä katse onkin nyt käännetty tulevaan sote-uudistukseen.

– Hyvin ratkaisevassa roolissa on palvelujen järjestämisvastuussa oleva julkinen sektori, tulevaisuudessa hyvinvointialueet, ja miten ne luo edellytyksiä pienille toimipaikoille toimia ja sitä kautta turvata lähipalvelujen saatavuus, Partanen sanoo.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 16. marraskuuta kello 23 asti.