Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalaan kaavaillaan suurta pakastekuivauslaitosta

Suunnitelmissa on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi marjojen, luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jalostuksessa.

Pakkaskuivatun ruoan pussit leijailevat Euroopan avaruusjärjestön italialaisen astronautin Luca Parmitanon käsistä kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:ssä vuonna 2013. Kuva: Nasa

Kiteelle kaavaillaan isoa pakastekuivauslaitosta.

Asialla on yritysryhmä PAKU, joka on saanut kaksivuotiseen selvitystyöhön rahoituksen. Pohjois-Karjalan ely-keskukselta

Suunnitelmissa on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi marjojen, luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jalostuksessa.

Pakastekuivaus lisää merkittävästi raaka-aineiden arvoa. Menetelmällä tuotteen ulkonäkö, ravintoaineet ja aromit säilyvät lähellä alkuperäistä.

Alan markkinoiden arvioidaan kasvavan maailmalla 23 miljardilla eurolla vuoteen 2024 mennessä.

Tällä hetkellä useat suomalaiset yritykset pakastekuivaavat tuotteitaan ulkomailla.

Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI Oy:n vetämän Pakastekuivauslaitos Pohjois-Karjalaan -hankkeen kustannusarvio on noin 150 000 euroa. Mukana on viljelijöitä sekä luonnonmarjoja käsitteleviä ja jalostavia yrityksiä.