Norjan saamelaiset vaativat saamelaisrummun palauttamista Saamenmaalle – rumpu vietiin omistajaltaan 1690-luvulla

Tanskan kansallismuseo selvittelee yli 300 vuotta vanhan saamelaisrummun palauttamista Saamenmaalle. Lopullisen päätöksen rummun palauttamisesta tekee Tanskan kulttuuriministeri.

Anders Poulssonin rumpu on ollut RiddoDuottarMuseat-museolla lainassa vuodesta 1979. Kuvassa rumpu näytillä museossa Kaarasjoella. Kuva: Kai-Uwe Kuchler / Interfoto

Norjan saamelaiset vaativat Tanskan kansallismuseota palauttamaan yli 300 vuotta vanhan saamelaisrummun Saamenmaalle. Asiasta uutisoi norjalainen sanomalehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) ja NRK (siirryt toiseen palveluun). Tiettävästi kyseessä on vanhin tähän päivään säilynyt saamelaisrumpu.

NRK (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että rummun on alun perin omistanut saamelainen Anders Poulsson Nessebystä. Viranomaiset syyttivät hänen käyttäneen saamelaisrumpua noituuden harjoittamiseen. Poulsson vangittiin ja ennen tuomion saamista hänet tapettiin vankeudessa 1690-luvulla. Poulssonin kuoleman jälkeen rumpu lähetettiin Tanskan kuninkaan taidekammioon, josta se päätyi 150 vuotta myöhemmin Tanskan kansallismuseon kokoelmiin.

Rummun laina-aika päättymässä joulukuussa

Viimeiset 40 vuotta rumpu on ollut lainassa Norjan Kaarasjoella RiddoDuottarMuseat-museon saamelaiskokoelmassa. Lainasopimus on päättymässä joulukuun ensimmäinen päivä, jolloin rumpu tulisi palauttaa Kööpenhaminaan.

Saamelaiset eivät halua palauttaa rumpua Tanskan kansallismuseolle. Kansatieteilijä Jelena Porsanger sanoo, että saamelaisten henkisen kulttuuriperinnön arvokkain esine ei voi olla ulkopuolisten hallussa.

Riddoduottarmuseat- museon johtaja Anne May Olli kertoo Ávvir (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, että dokumentit todistavat, ettei rumpu ole alun perin ollut lahja Tanskalle, vaan rumpu on ryöstetty saamelaiselta omistajaltaan Anders Poulssonilta. Olli huomauttaa, että Tanskalla ei ole missään vaiheessa ollut omistusoikeutta rumpuun, eikä näin ollen Tanska voi vaatia omistusoikeutta siihen.

Myös Norjan kulttuuriministeri Anette Trettebergstuen onasettunut Saamelaiskäräjien ja RiddoDuottarMuseat-museon kannalle siitä, että rummun omistusoikeus tulisi palauttaa Saamenmaalle.

– Rummun omistajuus tulisi luovuttaa Saamenmaalle, sanoo Trettebergstuen norjalaiselle uutistoimisto NTB:lle.

Sekä RiddoDuottarMuseat-museo ja Norjan saamelaiskäräjät ovat vaatineet tanskalaisilta rummun omistajuuden palauttamista Saamenmaalle. Tanskan kansallismuseo tukee saamelaisten vaatimusta ja on pyytänyt Tanskan kulttuuriministeriötä erottamaan rummun kansallismuseon kokoelmista. Kansallismuseo tutkii parhaillaan, millä tavalla rumpu voidaan erottaa kansallismuseon kokoelmasta ja palauttaa saamelaisille.

Tanskan kulttuuriministeriö odottaa parhaillaan kansallismuseon virallista ehdotusta asiasta. Ehdotuksen valmistuttua lopullisen päätöksen rummun suhteen tekee Tanskan kulttuuriministeri Ane Halsboe-Jørgensen.