Hyppää sisältöön

Väkevän lakeuden kuvaajan suurnäyttelyssä Oulun taidemuseossa levittäytyvät Limingan lakeudet, Pariisin maisemat ja vahvat henkilökuvat

Oulun taidemuseossa on avautunut amanuenssi Tarja Kekäläisen kuratoima Vilho Lammen töiden laaja näyttely. Video: Risto Degerman / Yle

Väkevä lakeus näyttely Oulun taidemuseossa
Väkevä lakeus näyttely Oulun taidemuseossa

Oulun taidemuseossa avatussa Vilho Lammen (1898–1936) töiden näyttelyssä on esillä poikkeuksellisen laaja kokoelma liminkalaistaiteilijan töitä.

Näyttelyn perustana on jo ennen pandemiaa Helsingin taidemuseossa esillä ollut kokoelma, jota on kuitenkin Oulussa laajennettu huomattavasti. Mukana on myös harvinaisia valokuvia taiteilijasta rakkaissa kotimaisemissaan Limingassa sekä opintomatkallaan Pariisissa.

Näyttely esittelee Oulussa syntyneen ja vuonna 1936 Merikoskeen hukkuneen taiteilijan kehityskaaren voimakkaista ekspressionistista maalauksista uran loppukauden yksityiskohtaisiin pontilistisiin töihin.

Yksi näyttelyn erikoisuuksista on Vilho Lammen isokokoinen säkkikankaalle maalattu panoraamateos. Kellarista löytynyt teos on entisöity ja kehystetty.

Liminka -panoraaman tarkkaa maalausajankohtaa ei tiedetä, mutta tyylin perusteella se on ajoitettu vuosille 1925–1927. Kuva: Risto Degerman / Yle

Lammen ekspressiivisen kauden loppuun sijoittuva panoraama liminkalaisesta lakeusmaisemasta on yksi merkittävistä Oulun taidemuseon yksittäisistä teoksista.

Näyttelykokonaisuuden on suunnitellut amanuenssi Tarja Kekäläinen.

Taidemuseon näyttelyyn liittyy myös Siltatanssit -teatteriesitys, joka nähdään museolla joulukuussa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.