Kuluneet farkut ja reikäinen mekko voivat saada uuden elämän uusiokuituina – Itä- ja Länsi-Uudellamaalla alkaa poistotekstiilien keräys

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden jätelain, jonka myötä koko maassa on aloitettava poistotekstiilien keräys vuoteen 2023 mennessä. 

Poistotekstiilistä tehtyä kuitua Paimion jalostuslaitoksella. Kuva: Lassi Lähteenmäki/Yle

Loppuun kuluneiden vaatteiden ja muiden käyttökelvottomien tekstiilien keräys alkaa tästä päivästä lähtien viidellä paikkakunnalla Itä- ja Länsi-Uudellamaalla.

Jäteyhtiö Rosk’n Rollin poistotekstiilien keräys alkaa Loviisassa, Porvoossa, Raaseporissa, Lohjalla ja Vihdissä.

Keräyspisteet ovat Loviisan jäteasemalla ja Loviisan Goodwill-lahjoituspisteellä, Porvoon Domargårdin jätekeskuksessa ja Porvoon Goodwill-myymälässä, Tammisaaren jäteasemalla ja Emmaus Westervikin kirpputorilla Raaseporissa, Lohjan Munkkaan jätekeskuksessa, Vihdin jäteasemalla sekä Vihdin kierrätyskeskuksessa Nummelassa.

Kotitalouksien poistotekstiilejä otetaan kaikissa pisteissä vastaan maksutta.

Poistotekstiilien keräykseen kuuluvat kotitalouksien loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit.

– Nyrkkisääntö on, että kuivat ja puhtaat, loppuun kuluneet eli käyttökelvottomat vaatekappaleet ja kodintekstiilit ovat poistotekstiilejä, kertoo Rosk’n Rollin projektisuunnitelija Marika Makkonen tiedotteessa.

Keräykseen ei saa laittaa esimerkiksi alusvaatteita tai sukkia eikä kenkiä, peittoja tai mattoja. Myöskään kosteita, homeisia, vahvasti haisevia tai tuholaisia sisältäviä tekstiilejä ei saa tuoda keräykseen. Nämä kuuluvat sekajätteeseen.

Kerätyt poistotekstiilit lajitellaan laadun mukaan ja ohjataan edelleen Paimioon, Lounais-Suomen jätehuollon juuri avattuun uuteen laitokseen, jossa tekstiilit käsitellään ja jalostetaan kierrätysraaka-aineeksi.

Uusiokuiduista valmistetaan esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja.

Tähän saakka poistotekstiilejä ei ole ollut mahdollista käsitellä Suomessa, mutta Paimion jalostuslaitoksen myötä kuluneet farkut tai reikäinen mekko voivat saada uuden elämän uusiokuituna.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden jätelain, jossa määrätään, että koko maassa on aloitettava poistotekstiilien keräys vuoteen 2023 mennessä.

Lue lisää: