Puurakentamiseen erikoistunut FM-Haus aloittaa yt-neuvottelut – puutavaran hinta noussut rajusti

Jokioisilla toimiva puu- ja moduulirakentamiseen erikoistunut FM-Haus aloittaa keskiviikkona yt-neuvottelut. Taustalla on puutavaran raju hinnannousu, joka on saanut rakennusten tilaajat empimään.

Kunnat ja monet muut julkiset toimijat odottavat tällä hetkellä oikeaa hetkeä käynnistää rakentamishankkeita. Arkistokuva FM-Hausin tehtaalta. Kuva: Dani Branthin / Yle

Jokioisilla toimiva puu- ja moduulirakentamiseen erikoistunut FM-Haus aloittaa keskiviikkona yt-neuvottelut. Ne koskevat 45 työntekijää. Yrityksellä on kaikkiaan vajaat 90 työntekijää. Vielä ei tiedetä seuraako neuvotteluista esimerkiksi irtisanomisia.

Syynä yt-neuvottelujen käynnistämiseen on puutavaran raju hinnannousu, joka lamautti rakentamisinnon kesälomien jälkeen, kertoo toimitusjohtaja Juhani Sjöman.

– Puun hinta on noussut sellaiset 70–80 prosenttia, parhaimmillaan jotkut tuotteet jopa 90 prosenttia siitä, mitä ne olivat vielä viime keväänä.

Puutavaran kallistuminen on siirrettävä hintoihin, mikä puolestaan vähentää intoa käynnistää uusia rakennusprojekteja. Hintojen nousu ei koske yksin puurakentamista, vaan rakentamista ylipäätään. Kunnat ja monet muut julkiset toimijat odottavat tällä hetkellä oikeaa hetkeä käynnistää rakentamishankkeita.

Puutavaran hinta pysynee korkealla

Juhani Sjöman arvelee, että hinnat eivät välttämättä palaudu lähtötasolle, sillä esimerkiksi puurakentamisen suosion kasvun voi arvella lisäävään puutavaran kysyntää.

Toisaalta esimerkiksi kunnat eivät määrättömän pitkään siirtää rakennusprojektejaan.

– Kyllä ne tarpeet ovat olemassa siellä julkisella puolella koko ajan. Jossain vaiheessa ne hankkeet pitää laittaa liikkeelle.

Sjöman vakuuttaa yrityksen selviävän siihen asti, että rakentaminen käynnistyy taas.

– Sen mukaan mennään, mutta tarkkaa ajankohtaa, milloin se tapahtuu, ei pysty sanomaan.

Tällä hetkellä yritys rakentaa Helsingissä Finlandia-talolle väistötilaa ja tapahtumakeskusta sekä Euraan siirrettävän päiväkodin ja alakoululuokkien kokonaisuutta. Ne valmistuvat vuodenvaihteessa. Yt-neuvotteluista uutisoi ensimmäisenä Forssan Lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.