Hyppää sisältöön

Saana Koivisto ja Konsta Laakso päärooleihin Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovassa elokuvassa – kuuntele nuorten näyttelijöiden mietteet

Lapua 1976 -elokuvan pääroolin esittäjät on julkistettu. Saana Koivistolle tragedia on tuttu oman suvun kokemana. Elokuvaa tähdittää nuorten pääosanäyttelijöiden lisäksi Hannu-Pekka Björkman.

Saana Koivisto, Hannu-Pekka Björkman ja Konsta Laakso ovat pääosissa Lapua 1976 -elokuvassa. Kuva: Jukka Vähälummukka

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovan elokuvan pääosiin on kiinnitetty Saana Koivisto ja Konsta Laakso.

Koivisto on tullut tunnetuksi Antti J. Jokisen elokuvasta Helene. Laakso puolestaan nähtiin miespääosassa Marko Pölösen elokuvassa Oma maa.

Saana Koivisto on vuonna 2023 valmistuvassa elokuvassa tehtaanjohtajan tytär Kaisa, joka palaa takaisin Lapualle tuoreen puolisonsa kanssa. Patruunatehtaalla Kaisa törmää Mattiin, ja vanha rakkaus roihahtaa uudelleen. Matin roolissa nähdään Konsta Laakso.

Patruunatehtaan johtajan Aarnen roolissa on Hannu-Pekka Björkman. Kuuntele tästä hänen mietteensä elokuvasta.

Elokuvan tapahtumat ovat fiktiivisiä, mutta perustuvat tositapahtumiin, kertoo sen ohjaaja Toni Kurkimäki. Kurkimäen mukaan keväällä 2023 ensi-iltaan tulevaksi suunniteltu elokuva kertoo vahvasta yhteisöstä, joka onnettomuuden keskellä ponnistelee ehkäistäkseen vielä suuremman tuhon syntymisen,

– Nyt on aika nostaa turmapaikalla olleet siihen rooliin, jonka he ansaitsevat: sankareiksi, Kurkimäki sanoo.

Kesät ja joulut Lapualla

Saana Koivistolle Lapua on tuttu paikka. Koiviston vanhemmat ovat Lapualta kotoisin, joten hän on viettänyt siellä kesät ja joulut.

Roolin myötä Koivisto kertoo keskustelleensa räjähdyksen aikaisista tapahtumista vanhempiensa kanssa. Yhtymäkohdista omaan sukuun tulee koko aiheeseen tietynlaista syvyyttä.

– Vanhempani olivat Lapualla, kun räjähdys tapahtui. Minulle tämä on tärkeä matka omiin juuriini ja odotan innolla kuvausten alkamista, Koivisto sanoo.

Koiviston pappa oli aikanaan töissä Patruunatehtaalla ja menetti räjähdyksessä puolisonsa, ja kuulonsa.

– Aihe herättää paljon tunteita. Ihan konkreettisesti myös sen, että papalle piti muistaa puhua kovalla äänellä, kun olin pieni.

"Suurella arvokkuudella"

Konsta Laakso on kotoisin Pohjois-Karjalasta. Maanantainen elokuvan tiedotustilaisuus oli hänelle ensimmäinen kerta Lapualla.

Laakso kertoi olevansa innostunut ja vähän kauhuissaankin projektista.

– Ihmisiä, joita tämä onnettomuus koskettaa, on vielä niin paljon elossa ja muistot melko tuoreita. Tuntuu vähän kutkuttavalta mennä käsittlemään tällaisia aiheita.

Samaa muistuttaa Saana Koivisto.

– Kyseessä on oikeiden ihmisten menetykset, tragediat ja suru. Niitä pitää aina kunnioittaa ja kohdella suurella arvokkuudella, Koivisto sanoo.

Muihin rooleihin on kiinnitetty näyttelijät Jussi Lampi, Leo Honkonen, Johanna Koivu, Juha Lagström, Pirkko Uitto, Jarmo Perälä, Timo Teern, Irina Isberg, Juha Uutela, Teemu Mäkinen, Sonja Halla-aho, Teemu Kettula, Tapani Korhonen ja Kristiina Karhu.

Elokuvan tuotantoa varten on perustettu tuotantoyhtiö Blankface Oy. Elokuvan on käsikirjoittanut Tuukka Haapamäki Toni Kurkimäen alkuperäistarinan pohjalta ja sen tuottavat Mikko Jokipii ja Pekka Pohjoispää.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 16. marraskuuta 2021 kello 23 asti.