Hyppää sisältöön

Terapiatakuu, lisää lukiopaikkoja ja koulujen korjauksia: Tampereen valtuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion

Tampereen lainamäärä nousee yhteensä yli miljardiin euroon ensi vuonna. Asukasta kohden laina kasvaa 4 363 euroon.

Tampereen valtuutetut keskustelivat ensi vuoden talousarviosta runsaat yhdeksän tuntia. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen valtuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion maanantain maratonkokouksessa. Valtuuston kokous kesti runsaat yhdeksän tuntia ja päättyi noin klo 18.20.

Valtuutetut hyväksyivät myös vuoteen 2030 ulottuvan Tampereen strategian. Strategian nimi on Tekemisen kaupunki. Tämä kuvaa pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan Tampereen rohkeaa ja aikaansaavaa asennetta.

– Tampere on kaupunki, joka tekee, ei vain meinaa, Ikonen sanoi.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kiitti valtuutettuja hyvästä keskustelusta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Valtuustosali oli pitkästä aikaa täynnä. Osalla kokousväestä oli kasvomaski tai visiiri, osalla ei. Tähän saakka korona-aikana huomattava osa valtuutetuista on osallistunut kokouksiin videoyhteyden välityksellä.

Keskustelu ensi vuoden talousarviosta säilyi sopuisana. Keskustelun hyvää henkeä myös kiiteltiin päivän mittaan useiden valtuutettujen puheissa.

Valtuutettujen tuoreessa muistissa oli kohu, joka nousi Veikko Vallinin (ps.) maahanmuuttoa koskevista puheista aiemmassa valtuuston kokouksessa.

Lainamäärä kasvaa yli miljardiin

Valtuuston hyväksymä talousarvio johtaa siihen, että ensi vuonna Tampereen lainamäärä nousee ensimmäistä kertaa yli miljardiin euroon. Tampere ottaa velkaa 114 miljoonaa euroa vuonna 2022. Asukaskohtainen laina nousee 4 363 euroon.

Tampere ei korota tuloveroprosenttia. Myös ensi vuonna veroprosentti on 20,25.

Kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) on huolissaan kaupungin velkaantumisesta.

– Kaupunki on kasvanut erittäin voimakkaasti. Olemme tavallaan vähän sumussa, kun tulee sote-uudistus ja melkein puolet budjetista siirtyy sinne. Meidän täytyy tarkkaan katsoa seuraavat kaksi vuotta, mihin tässä mennään, Kummola pohti Ylen haastattelussa.

Kummolan mukaan tulevaisuudessa koulut ja päiväkodit ovat suurin haaste investointien puolella. Tavalliselle tamperelaiselle lainamäärän kasvu ei Kummolan mukaan juuri näy, etenkään kun tuloveroprosenttia ei nosteta. Toisaalta veroprosenttia ei todennäköisesti tulevaisuudessa voida myöskään laskea.

Kalervo Kummolan (kok.) mukaan Tampereen lainamäärä ei ole vielä kestämättömällä tasolla, vaikka tarkkana sen kanssa pitää ollakin. Kuva: Antti Eintola / Yle

Lisää lukiopaikkoja

Talousarvio sisältää muun muassa useita nuoria koskevia asioita. Ensinnäkin Tampere aikoo lisätä lukiopaikkoja. Tavoitteena on kasvattaa opiskelupaikkojen määrää useilla paikoilla lukiota kohden.

Myös koulurakennusten korjauksiin laitetaan Tampereella edelleen runsaasti rahaa.

Lisäksi Tampere ryhtyy ensi vuonna luomaan Tampereen mallia terapiatakuulle. Kaupunki haluaa kohdistaa voimia lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseen muun muassa siksi, että koronapandemia on vaikuttanut lasten ja nuorten elämään suuresti.

Talousarvio sisältää 300 000 euroa terapiatakuun käynnistämiseen.

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) sanoi maanantaina, että kouluterveydenhuollossa voisi kokeilla sitä, että nuori pääsee puhumaan ilman ajanvarausta. Nuoret ovat itse toivoneet osana terapiatakuuta tällaista walk in -palvelua.

Valtuusto hyväksyi talousarvioon walk in -palvelun kokeilua koskevan muutosehdotuksen.

Helsinki aikoo ottaa ensi vuoden alussa käyttöön oman terapiatakuun. Terapiatakuu on kirjattu myös Turun pormestariohjelmaan.

Tampereen valtuutetut kokoontuivat pitkästä aikaa suurella joukolla lähikokoukseen talousarviosta päättämistä varten. Kuva: Antti Eintola / Yle

Keväällä aloite terapiatakuusta

Terapiatakuusta tehtiin Tampereella valtuustoaloite (siirryt toiseen palveluun) toukokuussa 2021. Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja RKP:n valtuustoryhmän aloitteen allekirjoitti myös moni muiden ryhmien valtuutettu.

Aloitteessa vaadittiin, että Tampereen kaupungin ja sairaanhoitopiirin pitää kutsua eri toimijat saman pöydän ääreen luomaan Tampereen kaupunkiseudun terapiatakuumalli, jotta nuoret saavat apua nopeasti. Aloitteen mukaan tavoitteena pitää olla, että nuori saa apua viikossa riippumatta siitä, minkä kanavan kautta hän sitä etsii.

Aloitteessa katsottiin, että keskustelussa pitäisi olla mukana ainakin esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, YTHS, yrityksiä ja järjestöjä. Koska mielenterveyspalveluiden ammattilaisia ei ole tällä hetkellä riittävästi tarpeeseen nähden, tukea pitää etsiä myös muilta tahoilta.

Lue lisää: