Jäät ovat nyt Lapissa petollisen hauraita – jo kaksi ihmistä on kuollut jäiden vajottua alta

Jäille menoa olisi hyvä vielä välttää, sillä jäät ovat monin paikoin vielä erittäin hauraita. Jos jäälle lähtee, on varustauduttava oikein.

Paluumatkalla paino voi olla kalasaaliin vuoksi suurempi ja jää pettää pilkkijän alta. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Lapin pelastuslaitos varoittaa heikoilla jäillä liikkumisen vaaroista. Syksyn aikana Lapissa on kuollut tai joutunut vaaratilanteisiin heikoille jäille menneitä ihmisiä.

Pelkästään viime viikonloppuna tapahtui useita onnettomuuksia niin ihmisille kuin eläimille.

Loppusyksyn aikana Lapissa kaksi ihmistä on menettänyt henkensä vajottuaan heikkoihin jäihin. Toisessa tapauksessa kyseessä oli kalastaja ja toisessa kelkkailija. Onnettomuudet sattuivat Enontekiöllä ja Inarissa.

Jäät ovat Lapissa nyt arvaamattomat

Tänä syksynä jääolosuhteet ovat olleet säiden vaihtelun vuoksi tavallista haasteellisemmat kertoo valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta.

– On ollut pakkasjaksoja, on satanut lunta, on ollut lämpimiä jaksoja ja kovia tuulia. Kaikilla näillä tekijöillä on ollut vaikutusta jään laatuun ja kestävyyteen.

Soppela kertoo, että Ely-keskus ei ole päässyt mittaamaan jään vahvuutta pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta, koska jäät ovat Lapissa niin heikot.

– Runsas lumi voi painaa jään pintaa veden alapuolelle, jolloin voi syntyä halkeamia ja jää ei ole ihmisiä ja moottorikelkkoja kantavaa teräsjäätä, vaan niin sanottua kohvajäätä.

Myös lämpötilan vaihtelut luovat haastetta jään muodostumiselle.

– Ne aiheuttavat railottumisia, jotka voivat jään puristuksessa muodostaa kohoumia, mikä ei vastaa tasaista teräsjäätä.

Lisäksi tuulella syntynyt jää on paljon hauraampaa kuin tyynellä syntynyt jää.

Onnistunut pelastaminen on haasteellista jopa kaupunkien keskusta-alueilla, kauempana vielä haastavampaa. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Myös eläimet ovat harhautuneet heikoille jäille

Koirat, kauriit ja erityisesti porot ovat eksyneet heikoille jäille. Osa eläimistä on ehtinyt menehtyä ennen kuin pelastuslaitoksen pintapelastajat ovat ehtineet paikalle.

Lapin pelastuslaitos pelasti myös menneenä viikonloppuna eläimiä heikoilta jäiltä. Kemijärvellä poro joutui jäiden varaan. Kaksi vasaa jäi vaaralliselle paikalle jäälle odottamaan, että emä nousee vedestä. Pelastuslaitos sai lopulta emän ja kaksi vasaa ohjattua maalle, josta ne juoksivat metsän suojiin.

– Kun jään päälle sataa lunta eläimet eivät välttämättä ymmärrä, että minkälainen jää siellä on alla. Jos jää alkaa ritistä, niin eläimet ymmärtävät vetäytyä takaisin, mutta näin ei välttämättä tapahdu.

Koiranomistajien olisi hyvä pitää koiransa kiinni, jotta ne eivät joutuisi heikoille jäille.

– Voi olla, että arvokas metsästyskoira ja hyvä ystävä menetetään, jos se ei saaliseläimen perässä heikoille jäille juostessaan tottele, Soppela kertaa.

Jäille menoa pitäisi välttää

Soppela toivoo ihmisiltä vielä malttia jäille menoon, jotta surullisia hukkumisonnettomuuksia ei tulisi lisää.

Jäille menijöiden olisi varmistettava, että alla on tarpeeksi teräsjäätä koko reitin matkalta, sillä rannassa jää voi olla kantavampaa kuin vesistön keskellä.

Pitkien välimatkojen vuoksi avun saanti paikalle voi olla Lapissa hidasta.

Valmiuspäällikkö sanoo, että jäillä liikkujien tulisi varmistaa, että he ovat asianmukaisesti varustautuneita eivätkä mene jäälle ilman seuraa. Nyt sattuneille onnettomuuksille on yhteistä, että kaikki jäihin vajonneet ovat olleet liikkeellä yksin.

– Lähiapu on paras apu ja parasta, että jäille mennään aina vähintään yksi kaveri mukana ja pidetään turvaväli, ettei tuplapainolla aiheuteta vahinkoa.

Mikäli jäille aikoo niiden hauraudesta huolimatta suunnata, tulee mukana olla myös asianmukaiset varusteet. Mukana tulisi olla jäänaskalit, kelluttava asu, joka lämmittää ja helpottaa jäälle nousua sekä pitkä lauta, keppi tai naru, jonka voi heittää kaverille.

Puhelin tulee pitää lämpimässä ja kosteudelta suojassa ja siihen on hyvä asentaa 112-sovellus, mikä helpottaa pelastajia löytämään perille.