Hyppää sisältöön

Marja Sannikka: Hyviä asioita ajetaan huonoilla keinoilla

Hyvien asioiden ajaminen voi kääntyä päälaelleen, jos keinot ovat huonot. Esimerkiksi cancel-kulttuuri voi lisätä vastakkainasettelua ja vihaa. Mikä olisi paras tapa edistää yhdenvertaisuutta, miettii Marja Sannikka videoblogissaan.

Hyvä tarkoitus, huonot keinot?
Hyvä tarkoitus, huonot keinot?

Vaikka elämme nyt monin verroin oikeudenmukaisemmassa, tasa-arvoisemmassa ja paremmassa maailmassa kuin sukupolvet ennen meitä, ei maailma ole vielä valmis. Suomessakin on vielä epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta, ja on hienoa, että on myös ihmisiä, jotka haluavat ratkoa näitä ongelmia.

Kaikki keinot eivät kuitenkaan ole hyviä. Välillä hyvien asioiden ajaminen uhkaa jakaa meitä entistä enemmän toinen toisiamme vastaan: meihin hyviin ja noihin pahoihin. Vaikka tavoite on tismalleen päinvastainen.

Yksi meitä toisiamme vastaan yllyttävä ajan ilmiö on niin sanottu cancel-kulttuuri. Leimaamme nopeasti ihmisen pahaksi ja epäkelvoksi, vaadimme hänet viralta tai kokonaan pois julkisesta keskustelusta, jos hän sanoo jotakin vähänkään epäilyttävää, tai jotain, jonka voi tulkita epäilyttäväksi. Joskus täysin ilman syytäkin.

Cancel-kulttuurin kanssa meiltä on kadoksissa yksi hedelmällisen keskustelun perusperiaattesta eli se, että tulkitsisimme toisiamme suopeasti. Canceloinnin kohteeksi joutunutta tulkitaan päinvastoin usein pahimmalla mahdollisella tavalla. Tätä ilmiötä on kritisoinut muun muassa Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama (siirryt toiseen palveluun). Voimakkain näkemäni puheenvuoro sitä vastaan on yhdysvaltalaisen aktivistin Loretta Rossin TED-puhe (siirryt toiseen palveluun).

Katso videolta kuusi esimerkkiä keinoista, joiden kanssa täytyy olla varovainen, etteivät ne käänny hyvää tarkoitustaan vastaan, ja tule kertomaan, mitä sinä ajattelet niistä. Entä mikä on sinun mielestäsi paras tapa edistää yhdenvertaisuutta? Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa Yle Areenassa perjantaina 19.11.2021 klo 18 ja TV1:llä klo 20.

.
.