Hyppää sisältöön

Ylen kirjeenvaihtaja Valko-Venäjän rajalla: Siirtolaiset kertovat turhautumisestaan ja Puolan kovista toimista

Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kävi tänään Bruzgin rajanylityspaikalla, jossa siirtolaiset alkoivat heitellä Puolan puolelle kiviä ja keppejä. Puolan rajaa vartioivat sotilaat vastasivat vesitykillä. Mikkosen haastattelemat siirtolaiset kertovat turhautumisestaan.

Tilanne kiristyi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla
Tilanne kiristyi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla

Ylen kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen mukaan siirtolaisten kärsivällisyys alkoi pettää tänään tiistaina hieman ennen puolta päivää Valko-Venäjän puolella, Bruzgin rajanylityspaikalla.

– Rajanylityspaikalla jo yhdeksättä vuorokautta odottaneet siirtolaiset alkoivat heitellä Puolan puolelle kiviä, keppejä ja metallisia liikennemerkkejä, Mikkonen kertoi Suomen aikaa keskipäivällä.

Puolan puolelta poliisit ja sotilaat vastasivat levottomuuksiin käyttämällä vesitykkejä. Puolan poliisi syyttää Valko-Venäjää siirtolaisten varustamisella tainnutuskranaateilla. Lisäksi Puolan puolustusministeriö kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että sotilaat käyttivät siirtolaisia vastaan kyynelkaasua.

– Tilanne näyttää hieman rauhoittuneen, mutta jatkuu yhä, Mikkonen sanoi.

Valko-Venäjän rajavartijat ja sotilaat eivät puuttuneet tapahtumiin, vaan seurasivat vierestä.

– En nähnyt mellakoinnin varsinaista alkua. Mutta jo lähestyessämme Bruzgin rajanylityspaikkaa, näimme helikoptereiden kaartelevan rajan pinnnassa ja koirat haukkuivat.

Mikkonen keskusteli aamupäivän aikana useiden rajanylityspaikalla odottavien siirtolaisten kanssa.

Siirtolaiset kertovat tilanteestaan Ylelle

– Ymmärsin niin, että siirtolaiset olivat eilen jostain saaneet sen käsityksen, että nyt he viimeinkin pääsisivät Bruzgin rajanylityspaikalta eteenpäin Puolan puolelle rajaa. Kun näin ei tapahtunutkaan, pettymys purkautui mellakointina.

Mikkosen arvion mukaan rajanylityspaikalla oli noin kaksituhatta siirtolaista.

Parin tunnin yhteenoton jälkeen tilanne purkautui siten, että siirtolaiset palasivat rajanylitysasemalta noin kilometrin päähän, eilen hylkäämäänsä leiriin. Tilanne rauhoittui toistaiseksi.

Mellakointi on imagovoitto Valko-Venäjälle

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo, että Valko-Venäjän tiedotusvälineet nostivat Bruzgin rajanylityspaikan tapahtumat Valko-Venäjän hallinnon voitoksi.

– Media täällä otsikoi, että näin Puola rankaisee viattomia siirtolaisia.

Päivitetty 16.11. klo 14:42: Lisätty Puolan puolustusministeriön antama tieto siitä, että siirtolaisia vastaan käytettiin kyynelkaasua.

Korjattu 16.11 klo 21.44: Poistettu Puolan käyttäneen tainnutuskranaatteja ja lisätty Puolan poliisin syyttävän Valko-Venäjää ja Valko-Venäjän varustavan siirtolaisia tainnutuskranaateilla.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: näin Valko-Venäjä alkoi ohjata siirtolaisia ansaan Puolan rajalle.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalle on pysäytetty tuhansia siirtolaisia Valko-Venäjän joukkojen saattamana. Eurooppa on jälleen turvapaikkakriisin edessä, kun yhtäältä pitäisi noudattaa kansainvälisiä turvapaikkasopimuksia, mutta toisaalta ei haluta antautua Aljaksandr Lukašenkan painostukselle. Tässä jaksossa Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, miten ihmishengistä tehtiin poliittisia pelinappuloita ja miten EU ratkaisee tilanteen.

Lue lisää:

Ylen Irakissa tapaaman salakuljettajan mukaan siirtolaiset pääsevät Valko-Venäjältä EU:n puolelle syrjäisistä paikoista

EU laajentaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteita

Ylen kirjeenvaihtaja kertoo Valko-Venäjän pakottaneen siirtolaisia rajanylityspaikalle