Hyppää sisältöön

Rovaniemeläiset voivat kertoa mielipiteensä Rovaniemen Valionrannan asemakaavan muutosehdotuksesta

Kuntalaiset voivat jättää kaavaehdotukseen liittyviä muistutuksia Rovaniemen kaupungin kirjaamoon joulukuun 17. päivään mennessä.

Havainnekuva, jossa kongressi-kylpylähotelli ja asuinkerrostaloja kuvattuina Jäämerentieltä Jätkänkynttiläsillan suuntaan. Kuva: FCG Finnish Consulting Group Oy

Rovaniemellä jokirannassa sijaitsevan niin sanotun Valionrannan alueen kaavamuutosehdotus on edennyt kuulemisvaiheeseen. Kuntalaiset voivat kertoa mielipiteensä alueen asemakaavamuutoksesta 18. päivä marraskuuta alkaen.

Suunnitelmana on, että Lapland Hotels rakentaisi alueelle kongressi-kylpylähotellin ja asuinkerrostaloja. Kaupunginhallitus on merkinnyt osan rannasta puistoalueeksi sen sijaan, että se olisi lähivirkistysaluetta.

Edellisen kerran, kun kaavamuutos oli julkisesti nähtävillä, muistutuksia tuli vain muutama, mutta niillä oli merkitystä. Muistutukset vaikuttivat muun muassa rakennusten korkeuteen, sanoo Rovaniemen kaupungin kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi kaupungin tiedotteessa.

– Rakennukset eivät nyt tässä uudessa ehdotuksessa ole enää yleiskaavaa korkeampia, hän sanoo.

Pyhäjärven mukaan Valionrannan kaavan tavoitteena on ohjata alueelle korkeatasoista rakentamista, joka soveltuisi vanhaan rovaniemeläiseen jokivarsimaisemaan.

Alueen suunnittelu alkoi kolmetoista vuotta sitten

Valionrannan suunnittelu käynnistettiin jo vuonna 2008 ideakilpailulla. Monien vaiheiden jälkeen vuonna 2018 kaupunginhallitus päätti hakea alueelle julkisella hankintailmoituksella kumppania, johon kuuluisi hotellioperaattori, arkkitehtisuunnittelija sekä rakennuttaja. Määräaikaan mennessä mukaan ilmoittautui vain yksi kriteerit täyttävä kumppani, Lapland Hotels.

Se haki myöhemmin muutosta kaupunginhallituksen päätökseen esittäen, että kumppanuuskaavoitusta koskevaa aluerajausta laajennettaisiin. Kaupunginhallitus päättikin vuonna 2018, että Valionrannan eteläinen ja pohjoinen kaava-alue yhdistetään ja Lapland Hotels saa sen myötä syntyvät asuntotontit, kun kongressihotellin rakennuslupa saa lainvoiman.

Jätkänkynttiläsillan läheisyydessä sijaitseva Valionranta oli ennen Valion tehdasaluetta. Alue on nykyisin tyhjillään.

Kaava-aineistot ovat nähtävillä Rovaniemen kaupungin Kaavatorilla (siirryt toiseen palveluun), Palvelupiste Osviitassa Kauppakeskus Rinteenkulmassa sekä kaupungin kaavoituksen toimipisteessä osoitteessa Mäntyvaarantie 2.

Asemakaavamuutoksiin liittyviä muistutuksia voi jättää kaupunginhallituksen kirjaamoon 17. joulukuuta saakka.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.