Viljelijät järjestävät keskiviikkona protestin tuottajahintojen korottamisen puolesta

Eri puolilla Suomea on tapahtumia, joissa tuotteita myydään sillä hinnalla, jonka tuottajat niistä saavat. Pohjois-Savossa tapahtumia on Leppävirralla ja Iisalmessa.

MTK:n mukaan viljelijän osuus luomuruisleivän hinnasta on noin seitsemän senttiä. Kuva: Yle / TV-nytt

Pohjoissavolaiset viljelijät järjestävät keskiviikkona tempauksen maatalouden talouskriisin takia. Tapahtumissa viljelijät kertovat hankalasta asemastaan elintarvikemarkkinoilla ja myyvät lähituotteita.

Tuotteita myydään protestiksi tuottajahinnalla. MTK:n mukaan viljelijän osuus luomuruisleivän hinnasta on noin seitsemän senttiä ja pullollisesta olutta noin 2,2 senttiä. Tapahtumissa voi kuitenkin maksaa tuottajahintaa korkeamman hinnan.

MTK Pohjois-Savo järjestää Reilusti Kotimaista -tilaisuuden keskiviikkona Leppävirran Unnukassa kello 13–17 sekä Väisäsen kotilihalla Iisalmessa kello 11–13.

MTK:n mukaan maataloudessa on käynnissä akuutti maksu- ja tuotantokriisi, sillä maatilojen myyntitulot eivät ole nousseet kustannusten nousua vastaavasti. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet tämän vuoden aikana nopeasti. Ongelmat heijastuvat tuotantoon sekä tulevan kasvukauden viljelyyn.

Viljelijät haluaisivat suuremman osan tuloistaan markkinoilta ja kyseenalaistavat asetelman, jossa heidän mukaansa eniten tekevä saa vähiten tuloja. Vastaava tapahtuma järjestetään Nilsiässä tuottajatorilla parin viikon kuluttua, 3. joulukuuta.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.