Hyppää sisältöön

Helsingin pelastuslaitos lopettaa eläinten pelastamiseen liittyvän puhelinneuvonnan – "Luonnossa on oma kiertokulkunsa, kaikkia ei voida auttaa"

Helsingin kaupungin pelastuslaitos aikoo lopettaa toiminnan nykyisessä muodossaan huhtikuussa 2022. Luonto- ja ympäristöyhdistykset ovat pettyneitä ja huolestuneita loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä.

Ympäristöyhdistykset ovat huolestuneita loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä, miten niille saadaan apua jatkossa. Arkistokuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Helsingin kaupunki aikoo muuttaa pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön toimintatapaa. Samalla myös eläimiin liittyvä puhelinneuvonta päättyy. Suunnitelmissa on lopettaa toiminta nykyisessä muodossaan huhtikuussa 2022.

Helsingin pelastuslaitoksella on toiminut ainoana pelastuslaitoksena Suomessa myös luonnonvaraisia eläimiä kuljettanut yksikkö ympäri vuorokauden. Apua on saanut erillisestä eläitenpelastusnumerosta. Vastaisuudessa mahdolliset hälytykset soitetaan yleiseen hätänumeroon 112.

– Jatkossa soitetaan hätäkeskukseen, joka hälyttää riskiarvion perusteella meidän eläinpelastusyksikön, sanoo pelastusjohtaja Vesa Halonen.

Hänen mukaansa pulaan joutuneita lemmikki- ja tuotantoeläimiä autetaan vastakin Helsingin alueella. Luonnonvaraisia eläimiä hoidetaan tilanteissa, joissa eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa. Sen sijaan eläinpelastusyksikkö ei enää hae yksittäisiä luonnonvaraisia eläimiä, elleivät kyseiset kriteerit täyty.

– Luonnossa on oma kiertokulkunsa, eikä kaikille eläimille pystytä apua saamaan nytkään. Eläimet vanhenevat, eikä kaikkia voida auttaa. Eläinpelastusyksikkö säilyy Helsingissä ja siihen varataan jatkossakin joka vuorossa miehitys. Hälytykset perustuvat kuitenkin hätäkeskuksen arvioon, kertoo Halonen.

Eläinpelastusyksikön henkilömäärään ei Halosen mukaan ole tulossa muutosta.

– Tästä yksiköstä on tullut eniten sekä positiivista että negatiivista palautetta. Eläinten avustaminen ei ole pelastuslaitoksen ydinosaamista. Asiaa on seurattu ja pohdittu, pelastusjohtaja sanoo.

Hänen mukaansa puhelinpalvelun lopettamisesta ja mahdollisista muista vaihtoehdoista on neuvoteltu yhteistyötahojen, kuten kaupungin eläinlääkärin, aluehallintoviraston eläinlääkärin, Korkeasaaren edustajien ja Viikin pieneläinklinikan edustajien kanssa.

– Pelastuslaitos on valmis neuvottelemaan ja mukana talkoissa, jos jokin muu taho pystyisi ottamaan tämän kaltaisen toiminnan vastuulleen. Olemme valmiita kouluttamaan, neuvomaan ja kertomaan, mitä olemme vuosien varrella oppineet.

Eläinpelastustehtäviä hoitaa tällä hetkellä pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön lisäksi kaikki 15 Helsingin sopimuspalokuntaa vuorollaan.

Korkeasaaren eläintarhan ylläpitämän Villieläinsairaalan toiminta jatkuu entisellään. Sairaalassa hoidetaan jatkossakin sinne tuotuja luonnonvaraisia eläimiä.

Luonto- ja ympäristöyhdistykset ovat pettyneitä

Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa ry ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry ovat huolestuneita muutoksesta erityisesti luonnonvaraisten eläinten puolesta.

– Mitä tapahtuu loukkaantuneille luonnonvaraisille eläimille? Miten huolehditaan esimerkiksi loukkaantuneista linnuista? Niitä on hankala kuljettaa esimerkiksi bussilla Korkeasaaren villieläinsairaalaan, sanoo järjestösihteeri Emilia Pippola Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Hän viittaa joutseniin ja sorsalintuihin, mutta myös kettuihin.

– Tämä tulee niin äkkiä. Pitäisi olla siirtymäaika, että voitaisiin suunnitella jonkilainen muu järjestelmä. Vapaaehtoisrinkiä voisi kehittää, jos siihen saisi jotain korvausta. Täysin vapaaehtoispohjalta se olisi hankalampaa ja kallistakin, ainakin kuljetuksista tulee kuluja.

Pippolan mukaan luottamushenkilöiden pitäisi tehdä vastaavat linjaukset poliittisessa päätöksenteossa, jolloin niihin voisi aiemmin reagoida ja vaikuttaa.

Tilanne mietityttää myös Tringassa.

– Kuulostaa tosi ikävältä. Käsittääkseni käytännössä luonnonvaraisten eläinten pelastustehtävät loppuvat pelastuslaitoksen puolelta muutoksen myötä, sanoo toiminnanjohtaja Johannes Silvonen Tringasta.

Silvosen mielestä on vielä vaikea arvioida, miten vapaaehtoistoiminnalla pystytään paikkaamaan muutosta. Tilanteesta ei ole vielä ehditty keskustella yhdistyksessä. Vapaaehtoisilla on rajalliset resurssit sekä ajan että rahan suhteen.

– Yhteydenottoja tulee varmasti linnuista jatkossa enemmän varsinkin lintuyhdistysten kattojärjestöön BirdLife Suomeen, Silvonen uskoo.

Tekstiä korjattu 22.11.2021 kello Artikkelissa väitettiin aiemmin, että tähän asti eläinpelastustehtäviä Helsingissä olisi hoitanut pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö ja kaksi sopimuspalokuntaa. Eläinpelastustehtäviä kuitenkin tälläkin hetkellä hoitavat pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön lisäksi kaikki 15 Helsingin sopimuspalokuntaa vuorollaan.

Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta torstaihin 18.11.2021 kello 23:een saakka.

.
.