Hyppää sisältöön

Viro kutsui reserviläisiä pikaharjoitukseen – pystyttävät piikkilankaa Venäjän rajalle

Harjoitus liittyy Valko-Venäjän aiheuttamaan siirtolaiskriisiin muiden Baltian maiden sekä Puolan rajalle. Uhkakuvat Viron rajalla eivät ole viranomaisten mukaan kuitenkaan muuttuneet.

Virolaiset reserviläiset saivat yllättäen kutsun pikaharjoituksiin. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Viron puolustusvoimat ilmoitti tänään keskiviikkona kutsuvansa lähes 1 700 reserviläistä harjoituksiin nopealla aikataululla, kertovat virolaismediat ja kansainväliset uutistoimistot.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos PPA tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että osana harjoitusta Venäjän vastaiselle rajalle pystytään 40 kilometriä piikkilanka-aitaa.

Tiedotteessa korostetaan, että kyseessä on väliaikainen ratkaisu rajaturvallisuuden varmistamiseksi, eivätkä uhkakuvat rajalla ole muuttuneet.

– Puolan, Liettuan ja Latvian tapahtumat vaativat myös Virolta rajan vahvistamista. Tämän vuoksi PPA ehdotti hallitukselle rajan rakentamisen nopeuttamista, sanoo PPA:n ylijohtaja Elmar Vaher tiedotteessa.

Vaherin mainitsemat maat ovat EU:n tulkinnan mukaan joutuneet Valko-Venäjän hybridihyökkäyksen kohteiksi, kun Valko-Venäjä on kuljettanut tuhansia siirtolaisia maahan ja puskenut heitä EU-maiden rajoille.

Osa Viron itärajasta on aidoitettu jo ennestään. Uusia esteitä on tarkoitus pystyttää alueille, joissa laitonta rajanylitystä pidetään todennäköisimpänä.

Postimees-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan reserviläisiä kutsutaan Virossa kertausharjoituksiin yleensä 120 päivän varoitusajalla. Nyt kutsun saaneiden reserviläisten on sen sijaan ilmoittauduttava harjoitukseen välittömästi, kertoo yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun).

Harjoituksen tarkoituksena on viranomaisten mukaan harjoitella Viron maanpuolustuksen komentoketjun toimintaa ja reserviläisten kokoamista nopealla aikataululla.

Lue lisää: