Hyppää sisältöön

Tennistähti Naomi Osaka: ”Sensuuri ei ole hyväksyttävää” – urheilumaailma haluaa tietää, missä on kiinalainen Peng Shuai

Peng Shuain mukaan korkea-arvoinen poliitikko painosti hänet seksiin kolme vuotta sitten. Kyseessä on ensimmäinen poliittisen vallan ytimeen iskevä syytös Kiinassa. Yhä useampi urheilija on kommentoinut asiaa.

Peng Shuai US Openissa vuonna 2015. Pengistä ei ole kuultu sen jälkeen, kun hän syytti entistä korkean tason poliitikkoa seksiin pakottamisesta. Monet kansainvälisesti tunnetut urheilijat ovat ottaneet kantaa asiaan. Kuva: AOP

Tenniksen nelinkertainen grand slam -turnausvoittaja Naomi Osaka ilmoittaa olevansa huolissaan kiinalaispelaaja Peng Shuain katoamisesta.

Peng katosi sen jälkeen, kun hän marraskuun alussa syytti vaikutusvaltaista kiinalaista ex-poliitikkoa painostamisesta seksiin.

– Sensuuri ei ole hyväksyttävää. Toivon, että Peng Shuai ja hänen perheensä ovat turvassa ja kunnossa. Olen järkyttynyt tämänhetkisestä tilanteesta ja lähetän rakkautta hänen suuntaansa, Osaka viestitti Twitterissä.

Osakalla on Twitterissä 1,1 miljoonaa seuraajaa. Japanilainen tennistähti käytti aihetunnistetta #WhereisPengShuai, joka tarkoittaa kysymystä: missä on Peng Shuai.

Osakan ohella lukuisat muutkin tennispelaajat ovat ottaneet kantaa tilanteeseen.

Myös miesten maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic kertoo olevansa järkyttynyt tapahtuneesta.

– Toivon, että hänet löydetään ja että hän on kunnossa. Tämä on kamalaa, voin vain kuvitella, miltä hänen perheestään tuntuu, Djokovic sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tenniksen etujärjestö WTA vaati sunnuntaina, että Pengin väitteet "selvitetään perusteellisesti, tasapuolisesti, läpinäkyvästi ja sensuroimatta".

WTA:n pääjohtajan Steve Simonin mukaan ”useampi taho”, kuten Kiinan tennisliitto on vakuuttanut, että Peng on turvassa, mutta Pengiin itseensä ei ole saatu yhteyttä, yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa.

Silloinen varapääministeri Zhang Gaoli puhui Kiinan silkkitiehankkeeseen liittyvässä tapahtumassa Pekingissä toukokuussa 2017. Kuva: Zhang Lintao / EPA

Mistä tapauksessa on kyse?

Peng kertoi marraskuun alussa Kiinan sosiaalisessa mediassa Weibossa, että entinen varapääministeri Zhang Gaoli painosti hänet seksiin kolme vuotta sitten.

Kirjoituksessaan 35-vuotias Peng sanoi, että hänellä ja Zhangilla, 75, oli vuosia kestänyt on-off-suhde.

Kun miehen asema kommunistisessa puolueessa nousi, hän lopetti yhteydenoton, Peng kirjoitti brittilehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun). Kunnes kolme vuotta sitten Zhang kutsui hänet kotiinsa, jossa hyökkäys sattui.

Peng sanoi kieltäytyneensä seksistä useita kertoja ja että Zhangin vaimo vartioi ovea tapahtuneen aikana, kertoo uutistoimisto AP.

Pengillä ei somekirjoituksen mukaan ollut esittää todisteita sanojensa tueksi. Kirjoitus poistettiin linjoilta vain puoli tuntia sen julkaisun jälkeen.

Pengistä ei tämän jälkeen ole kuultu, eivätkä Kiinan viranomaiset ole vastanneet kysymyksiin.

Keitä Peng ja Zhang ovat?

Peng on yksi Kiinan suurimmista urheilutähdistä. Hän on voittanut nelinpelin Wimbledonissa ja Ranskan avoimessa mestaruusturnauksessa.

Entinen varapääministeri Zhang kuului myös kommunistista puoluetta johtavaan ydinryhmään eli politbyroon pysyväiskomiteaan vuosina 2012–2017. Kuten Kiinassa on tapana, hän katosi julkisuudesta eläköityessään vuonna 2018.

Hänen kerrotaan olleen aikanaan Kiinan presidentti Xi Jinpingin läheinen liittolainen, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Uutistoimisto AP:n mukaan hänellä ei tällä hetkellä olisi yhteyksiä nykyisiin johtajiin.

Ensimmäinen korkean tason syytös

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällainen syytös esitetään korkeaa poliittista johtajaa vastaan Kiinassa.

Tietoisuus naisten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta on hiljalleen lisääntynyt kansainvälisen #meetoo-liikkeen myötä. Oikeuksien vaatiminen kohtaa yleensä jyrkän vastustuksen. Sensuuri on yleistä ja oikeusjutut hyvin harvinaisia.

Peng on myös entinen olympiaurheilija. Kansainvälinen olympiakomitea ei ole kommentoinut hänen syytöksiään, AP kertoo. Kiinassa Pekingissä järjestetään talviolympialaiset ensi helmikuussa.

Lue myös:

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai katosi – syytti maan entistä varapääministeriä raiskauksesta

Kiina haluaa sensuroida #metoo-liikkeen julkisuudesta – tv-julkkiksen ex-harjoittelija hävisi oikeusjutun ahdistelusta