Hyppää sisältöön

Sisustusarkkitehti Marko Paananen: Suomalainen on rohkea sisustaja, mutta hän uskaltaa vasta kun muutkin uskaltavat

Myös Yhdysvalloissa työskennellyt Paananen kertoo, että amerikkalaiset arvostavat sisutuksessa viihtyvyyttä jopa ulkonäön kustannuksella.

Marko Paananen, kuuluko Iittalan lasista irrottaa se punainen tarra vai ei?
Marko Paananen, kuuluko Iittalan lasista irrottaa se punainen tarra vai ei?

Sisustusarkkitehti Marko Paananen on tuttu televisiosta jo vuosien takaa. Tänä syksynä hän teki paluun televisioon uuden ohjelmakonseptin mukana. Remppa vai muutto Suomi -ohjelmassa Paananen vastasi ohjelmaan ilmoittautuneiden asiakkaiden kotien remontista ja sisustamisesta.

Mutta televisiohommat ovat vain pienen pieni osa Paanasen arkea. Yhdysvalloissa Los Angelesisssa sisustusarkkitehdiksi opiskellut Paananen suunnittelee täyspäiväisesti koteja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– On ihastuttavaa, kun pääsee ihmisten koteihin. Yleensä kun teen jonkun asian, niin se on hyvin pitkäikäinen. Ihmiset asuu siinä vuosia. Julkisen tilan tekijä saattaa suunnitella vaikka puhelinliikkeen sisustuksen ja puolen vuoden jälkeen se on mennyttä, Paananen kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

– Minä en ehkä kestäisi sitä. Pidän siitä, että vuosienkin päästä ihmiset sanovat, että: "Voi kyllä me ollaan viihdytty". Se on minulle tärkeä arvo, hän jatkoi.

Amerikkalaisille viihtyvyys on kaikki kaikessa

Myös Yhdysvalloissa työskennellyt Paananen löytää suomalaisista ja yhdysvaltalaisista sisustustyyleistä joitakin keskeisiä eroja.

– Jos puhutaan vähän korkeamman tason suunnittelusta, niin amerikkalaiset painottavat paljon enemmän viihtyvyyttä. Se, että sohvalla on hyvä istua, on tärkeää ja silloin voidaan ulkonäöstä miinustaa.

Käyttömukavuuteen myös satsataan.

– Siellä on paljon sivupöytiä, joihin saa laskettua ruuat ja juomat.

Suomalaiset siis ovat sisustajina kenties rohkeampia kuin amerikkalaiset?

– Suomalaiset ovat ihan rohkeita sisustamaan, mutta se on aina se koko ryhmä ei yksilönä.

Paananen viittaa siihen, että suomalaiset hänen kokemuksensa mukaan innostuvat tekemään rohkeitakin sisustuvalintoja, jos muutkin ovat keksineet tehdä niin.

Avokeittiöiden suosio on laantumassa ja siihen on useampi syy – katso koko lähetys Areenasta.