Myytinmurtaja Jamie Hyneman tuli töihin suomalaiseen yliopistoon – ensimmäinen luento on jo ovella: "Luulen, että työ sopii minulle hyvin"

LUT-yliopiston uusi työelämäprofessori on kansainvälisesti tunnettu tv-julkkis, joka aikoo puhua opiskelijoille robottina. Parhaillaan hän vierailee Lappeenrannassa.

Myytinmurtaja Jamie Hyneman hyödyntää omaa elämäntarinaansa työelämäprofessorina - ideoista ei ole hyötyä, jos ne eivät pääse käyttöön
Myytinmurtaja Jamie Hyneman hyödyntää omaa elämäntarinaansa työelämäprofessorina - ideoista ei ole hyötyä, jos ne eivät pääse käyttöön

Keksijä Jamie Hyneman on juuri selviytynyt aikaerorasituksesta, jonka kanssa hän on kamppaillut Suomeen saapumisensa jälkeen. Toipumiseen meni kolme päivää, sillä Hyneman asuu San Franciscossa, Yhdysvalloissa.

Hyneman aloittaa työelämäprofessorina Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa eli LUT-yliopistossa. Torstaina hän pitää ensimmäisen luentonsa.

– Luulen, että työ sopii minulle hyvin. Työelämäprofessorina on akateemisuuden rinnalle tuotava muutakin. Minulla on laaja-alainen kokemus insinöörinä ja suunnittelijana. Olen ollut perustamassa myös yrityksiä startuppeja ja saattanut valmiita tuotteita markkinoille asti, Hyneman kertoo.

LUT-yliopistoon rakennettiin työpaja, joka nimettiin Jamie Hynemanin mukaan. Ajataus on, että työpajassa opiskelijat pääsevät viemään ideat käytännöntasolle. Se on myös Hynemanin tärkeä sanoma. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ensimmäinen luento käsittelee prototyyppejä.

Ideoista ei ole paljon iloa, jos ne eivät koskaan näe päivänvaloa, Hyneman sanoo. Hänen tavoitteensa onkin rohkaista opiskelijat viemään uudet tekniset innovaatiot käytännön tasolle asti.

Uusia teknologiaratkaisuja luodessa on välillä päästävä pois myös tietokoneelta. Samalla voi pitää hauskaa.

— Myytinmurtajissa oli leikkisä asenne. Se ei ole kaukana siitä tunteesta, miten lapset leikkivät. Hauskuus voi olla eteenpäin vievä voima myös aikuisille, Hyneman sanoo.

Lentämistä välttelevä kasvissyöjä

Jamie Hynemanin työelämäprofessorin virka kestää viisi vuotta. Hän tulee toteuttamaan sitä pääasiassa etänä San Franciscosta.

Miten ihmeessä?

— Tässä on robotti, jolla on sisar Kaliforniassa. Pystymme keskustelemaan opiskelijoiden kanssa tämän kautta, Hyneman selittää.

Robotti voi liikkua luokkahuoneessa ja keskustelut voi käydä sen kautta kasvokkain.

Jamie Hyneman esittelee robottia, jonka sisar löytyy Yhdysvalloista. Lappeenrannassa yliopistolla sijaitsevan robotin avulla Hyneman voi kiertää luokkahuoneessa oppilaiden luona. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Jatkuvaa mantereiden välistä matkustamista Jamie Hyneman ei tule harrastamaan. Hän on paitsi tyytyväinen elämäänsä San Franciscossa, myös huolissaan lentämisen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä.

— Yritän syödä nykyisin pääosin kasvisruokaa. Olen aika hyvä kokki ja paneutunut siihen, että saan hyvää ruokaa lautaselle, Hyneman kertoo.

Onnellisten Suomi

Viikon kestävällä Suomen vierailulla Jamie Hyneman odottaa eniten opiskelijoiden tapaamista.

Alun perin Hyneman nimitettiin LUT-yliopiston kunniatohtoriksi Lappeenrannassa kesällä 2017. Kunniatohtoriuteen ei kuulu velvoitteita, mutta hän on pitänyt yhteyttä yliopistoon lähes viikoittain. Siksi siirtyminen talon palkkalistoille tuntui luonnolliselta.

65-vuotias Jamie Hyneman haluaa olla kehittämässä vihreän teknologian keksintöjä, joilla voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Hyneman kertoo arvostavansa monia asioita Suomessa.

— Suomessa pidän eniten rehellisistä ihmisistä. Suomessa ei valehdella ja tämä on maailman onnellisin maa. Suomi on myös vastuullinen ja huolehtii ympäristöstä. Sen ja rehellisyyden veisin mukanani Yhdysvaltoihin, jos voisin, Hyneman kertoo.

Suositun TV-sarjan tähti

Jamie Hyneman teki yhdessä juontajaparinsa Adam Savagen kanssa suosittua TV-sarjaa Myytinmurtajat. Sarjassa he tieteen keinoin todistivat erilaisia myyttejä vääriksi tai totuudenmukaiseksi.

Ohjelmassa on selvitetty esimerkiksi, onko kännykässä puhuminen autoillessa vaarallista, voiko ikkunan läpi hypätä vahingoittumattomana ja voiko katolta putoava jääpuikko tappaa.

Hyneman siirtyi sarjasta sivuun muutama vuosi sitten.