Hyppää sisältöön

Vanhat omakotitalot kallistuivat yli viisi prosenttia viime vuodesta

Omakotitalojen hinnat nousivat eniten 20 000–60 000 asukkaan kunnissa.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin heinä-syyskuussa hieman vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa 5,5 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Tilastokeskus. Toiseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat laskivat 0,9 prosenttia.

Eniten nousua oli 20 000–60 000 asukkaan kunnissa, joissa vanhat omakotitalot kallistuivat 8,9 prosenttia edellisvuodesta. Tähän haarukkaan osuvat muun muassa pääkaupunkiseudun kehyskunnat. Suurten kaupunkien kehyskunnat ovat olleet korona-ajan muuttoliikkeen merkittäviä voittajia.

Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 5,8 prosenttia, 60 000–100 000 asukkaan kunnissa 3 prosenttia, ja alle 20 000 asukkaan kunnissa 3,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 7,4 prosenttia viime vuodesta, mutta laskivat 5,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin heinä–syyskuussa 2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli kolmannella vuosineljänneksellä 1 727 euroa. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta kohosi 3 557 euroon, kun taas alle 20 000 asukkaan kunnissa se oli 1 338 euroa.

Tilasto kattaa omalla tontilla olevat omakotitalot. Uusien omakotitalojen hinnat nousivat heinä-syyskuussa 5,7 prosenttia viime vuodesta ja 3,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Lue lisää:

Tuija Riekkinen muutti pois Helsingistä suomenhevosensa luo – ja hän on vain yksi esimerkki muuttoliikkeestä, joka on kääntynyt päälaelleen

Pariskunta osti yli 100-vuotiaan talon puolivahingossa – nyt käsissä on suojeltu pystyhirsitalo: "Olemme ottaneet tästä harrastuksen"

Asuntojen hintojen nousu tasottui vuoden kolmennella neljänneksellä

Moni asunnonomistaja saa varautua kohta paljon ennakoitua kovempiin kuluihin – yksi riskitekijöistä on kiinteistövero