Betonin hiilidioksidipäästöjä suitsiva Betolar aikoo listautua pörssiin – tavoittelee 200 miljoonan euron liikevaihtoa viiden vuoden aikana

Yhtiön päätoimipaikka pysyy jatkossakin Kannonkoskella, sanoo toimitusjohtaja Matti Löppönen. Alueelta löytyy hänen mukaansa alan osaamista.

Betolarin tavoitteena on korvata betonissa tarvittava hiekka ja sementti teollisuuden jäte- ja sivuvirroilla. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kannonkoskelainen Betolar suunnittelee listautumista Helsingin pörssiin tänä vuonna. Yhtiö on kehitellyt vähähiilistä betonia, jota voitaisiin valmistaa teollisuuden jäte- ja sivuvirroista.

– Yhtiö hakee listautumisella lisää potkua käynnissä olevaan kaupallistumisvaiheeseen. Pyrimme hakemaan näkyvyyttä ja varoja myös nykyisen liiketoiminnan, tutkimuksen ja tuotekehityksen voimistamiseen, sanoo toimitusjohtaja Matti Löppönen.

Vähähiilisten betoniratkaisujen kehittämiseen uusille tuotealueille tarvitaan Löpposen mukaan edelleen varoja.

Betolar tavoittelee markkinoilta 35 miljoonaa euroa listautumisella.

Yhtiön kaikki nykyiset osakkaat ovat Löppösen mukaan pitämässä osakkuutensa. Osa heistä aikoo merkitä lisää osakkeita.

– Tämä on mahtava vaihe yhtiössä ja kertoo, että olemme kyenneet onnistuneeseen tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Olemme osoittautuneet teollisuuden ja sijoittajien silmissä uskottavaksi toimijaksi.

Toimitusjohtaja Matti Löppönen uskoo, että sementistä voitaisiin luopua seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kannonkoski säilyy pääpaikkana

Betolarin päätoimipaikka säilyy listautumisen jälkeenkin Kannonkoskella, Löppönen vakuuttaa.

– Kannonkoski on osoittautunut Betolarille hyväksi ympäristöksi toteuttaa erityisesti betoniteollisuuteen liittyvää tuotekehitystä. Alueella on vahvaa sen puolen osaamista.

Betolarilla on tällä hetkellä noin 40 työntekijää, joista 15 työskentelee Kannonkoskella.

Yhtiö tavoittelee Löppösen mukaan noin 200 miljoonan euron liikevaihtoa seuraavan viiden vuoden aikana. Nyt liikevaihto on 13 000 euroa.

– Olemme alkuvaiheessa, ja pyrimme tekemään liiketoiminnasta huomattavasti nykyistä isompaa. Tämän liikevaihdon tason saavuttaminen onnistuu jo olemassaolevilla ratkaisuilla kohtuullisella määrällä asiakkaita.

Yhtiö on pilotoinut betonin kuivapuristetuotteiden ratkaisuja Euroopassa eri maissa. Seuraavan kuukauden aikana pilotit rantautuvat Vietnamiin ja Intiaan.

Tuotekehitykseen uponnut jo miljoonia

Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali ja tuottaa 5–8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Betolarin tavoitteena on korvata betonissa tarvittava hiekka ja sementti teollisuuden jäte- ja sivuvirroilla.

Löppösen mukaan tuotekehitykseen ja tutkimukseen on tähän mennessä kulunut lähes 10 miljoonaa euroa.

Yhtiö kehittänyt ratkaisuja useisiin teollisuuden sivuvirtoihin, jotka ovat olleet tähän saakka käytännössä jätettä. Esimerkiksi metsäteollisuuden viherlipeäsakka voidaan kovettaa, murskata ja käyttää teiden runkoaineena.

Lähivuosien tavoitteena yhtiöllä on kehittää automatisoitu laboratorio, jossa kaikki testaustoiminta tehdään. Yrityksen perustaja ja innovaatiojohtaja Juha Leppänen sanoo, että Betolarin alustapohjaiselle liiketoiminnalle on ehdoton edellytys, että laadukasta tutkimusdataa on riittävästi.

– Laboratorio voitaisiin jatkossa pakata merikonttiin ja lähettää minne tahansa maailmassa.

Yhtiön edustajien mukaan toimintamallin perusteella Betolar on betoniteollisuuden Wolt.

Lue lisää: