Hyppää sisältöön

Finlandia-ehdokkaat ja asiantuntijat keskustelivat kirjallisuuspalkinnosta Jyväskylän Kirjamessuilla – katso täältä Ylen lähetys

Uudet Finlandia-ehdokkaat kolmessa sarjassa ovat vahvasti esillä Jyväskylän Kirjamessuilla. Yle Jyväskylä välitti suorana Yle Areenaan kaunokirjallisuuden Finlandia-paneelikeskustelun.

Finlandia 2021 kaunokirjallisuuspalkinnon ehdokkaat seisovat rivissä, pitäen kirjateoksiaan esillä. Vasemmalta oikealle kuvassa on Jukka Viikkilä, Matias Riikonen, Marjo Niemi, Rosa Liksom ja Joel Elstelä. Kuvasta puuttuu ehdokas Pirkko Saisio, sillä hän oli matkoilla kuvan ottohetkellä.
Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaja selviää 1. joulukuuta. Ehdolla on kuusi kirjailijaa teoksineen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on ehdolla kuusi kirjailijaa. Paneelikeskustelussa on mukana kaksi ehdokasta: Matias Riikonen ja Joel Elstelä.

Paneelin vetäjä, Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Iida Simes esittelee myös neljä muuta ehdokasta ja kirjaa. Paneelikeskusteluun osallistuvat lisäksi Hannu Paloviita ja Anna-Riikka Carlson.

Paloviita on Rosebud Bookin toimitusjohtaja ja hänet palkittiin Rakkaudesta kirjaan -palkinnolla Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa. Carlson on Finlandia-palkinnon takana olevan Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja ja WSOY:n kustantaja.

32-vuotias Riikonen on julkaissut jo neljä kehuttua teosta. Uusin kirja Matara kertoo poikajoukon leikistä, joka on hyvin säänneltyä ja kurinalaista. Matarassa leikki on hyvin vakava asia.

Kirjailija ja teatteriohjaaja Joel Elstelän romaani Sirkusleijonan mieli sijoittuu natsi-Saksaan. Sirkuskaravaani kulkee halki Saksan, ja ennen pitkää natsit kolkuttelevatkin sirkuksen ovella. Lähes 600-sivuiseen romaaniin mahtuu käänteitä ja rakkauttakin.

Finlandia-palkinto on tärkein kirjallisuuspalkinto

Muut Finlandia-ehdokkaat ja kirjat ovat: Rosa Liksom: Väylä, Marjo Niemi: Kuuleminen, Pirkko Saisio: Passio ja Jukka Viikkilä: Taivaallinen vastaanotto.

Kolmihenkinen esiraati valitsi kuusi Finlandia-ehdokasta noin 200 kirjan joukosta. Tämän vuoden ehdokkaista Liksom, Saisio ja Viikkilä ovat voittaneet Finlandia-palkinnon jo aiemmin.

Voittajavalinnan tekee elokuvaohjaaja Zaida Bergroth. Viime vuonna kaunokirjallisuuden palkinnon voitti Anni Kytömäki teoksellaan Margarita.

Finlandia-palkinto on maamme tärkein kirjallisuuspalkinto. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Kaunokirjallisuuden sekä muiden Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 1. joulukuuta.

Voit keskustella kirjallisuudesta ja Finlandia-palkinnosta 21.11. klo 23.00 saakka.