Hyppää sisältöön

"Poliisi toi meidät hotellista väkisin" – Ylen kirjeenvaihtaja tapasi Minskin lentokentällä vastahakoisia Irakiin palaajia

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kävi Minskin lentoasemalla seuraamassa, kuinka koneellinen Valko-Venäjän kautta EU:hun pyrkineitä irakilaisia palautettiin Valko-Venäjältä Irakiin. Monet antoivat ymmärtää, että paluu ei ollut heille mieleen.

Valko-Venäjältä palautetaan siirtolaisia takaisin Irakin
Valko-Venäjältä palautetaan siirtolaisia takaisin Irakin

MINSK/HELSINKI Irakin järjestämä paluulento Valko-Venäjältä oli ensimmäinen sitten viime elokuun, ja ensimmäinen viime viikolla Puolan rajalla kärjistyneen siirtolaiskriisin aikana. Irakin konsulin Majid al-Kinanin mukaan kone tuli täyteen, kyydissä oli 430 ihmistä.

Konsuli al-Kinani sanoi lentoasemallla Ylen kirjeenvaihtajalle Erkka Mikkoselle, että kaikki matkustajat palasivat Irakiin vapaaehtoisesti, eikä ketään pakotettu lähtemään. Hän myös sanoi, että Valko-Venäjän viranomaiset eivät käyttäneet voimakeinoja.

Myös Valko-Venäjän kanta on, että siirtolaisten paluu Irakiin on vapaaehtoinen.

Mutta monet palaajat kertoivat Mikkoselle muuta. Hän uskoo, että jotkut palasivat vapaaehtoisesti, mutta eivät läheskään kaikki.

No, no Iraq!

– Kaksi naista kertoi minulle, että Valko-Venäjän poliisi oli hakenut heidät väkisin hotellista ja tuonut kentälle. Useat muutkin ilmaisivat, että eivät halua palata, esittivät passin repimistä tai sanoivat "No, no Iraq", sanoo Mikkonen.

Myös Mikkosen haastattelemat kaksi kurdimiestä sanoivat, että heidät pakkopalautetaan Erbiliin, joka on Irakin kurdialuella. Hekin kertoivat Valko-Venäjän poliisin ottaneen heidät kiinni hotellissa ja tuoneen lentoasemalle.

Toinen haastatelluista kurdeista myöntää, että he palaavat Irakiin, koska ei jäänyt muita vaihtoehtoja.

Hän sanoo, että Valko-Venäjän poliisi kohtelee ihmisiä erittäin huonosti, eivätkä he päässeet EU:n alueelle sen paremmin Liettuan kuin Puolankaan suunnalla.

– Ei jäänyt vaihtoehtoja. Täällä on tosi kylmää, emmekä pääse etenemään. Muuten en palaisi takaisin mistään hinnasta, sanoi Khogir Rehman kirjeenvaihtaja Mikkoselle Minskin lentoasemalla.

Bussikyydit kentälle

– Tämä on selvästi ohjattua, palautettavia on tuotu linja-autoilla kentälle, kertoo Mikkonen. Hänen haastattelemansa Irakin konsuli kiittelee yhteistyötä Valko-Venäjän viranomaisten kanssa.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat Mikkosen mukaan saattaneet ryhtyä palauttamisiin vaikka vetoamalla umpeutuneeseen turistiviisumiin.

Mutta moniko on haettu hotellista ja pakotettu lennolle, on epäselvää. Mikkonen uskoo, että vaikka lento Irakiin ei useimpia koneeseen nousseita miellytä, on kotiinpaluu kuitenkin saattanut olla monen mielestä parempi vaihtoehto kuin jäädä Valko-Venäjälle.

– Kaikkien tavoite on kuitenkin ollut päästä Eurooppaan, muistuttaa Mikkonen.

"Humanitäärinen käytävä Saksaan"

Jääkö palautuslento ainoaksi vai jatkuvatko ne, selviää tuonnempana.

Uutistoimistojen mukaan Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka on ehdottanut Saksan liittokanslerille Angela Merkelille, että Saksa ottaisi Valko-Venäjällä olevista siirtolaisista 2 000 ja Valko-Venäjä palauttaisi 5 000 ihmistä kotimaihinsa.

Lukašenkan ehdotuksen mukaan parille tuhannelle Puolan rajalle leiriytyneelle siirtolaiselle avattaisiin "humanitäärinen käytävä" Saksaan.

Saksan hallitus ei ole tiettävästi suostunut ehdotukseen, eikä EU ole halukas neuvottelemaan siirtolaisista Lukašenkan kanssa.

Valko-Venäjä on ohjannut siirtolaisvirtoja Liettuan, Latvian ja viimeksi Puolan rajoille. Monet siirtolaisista ovat Irakista ja muualta Lähi-idästä ja heidän tavoitteensa on päästä ennen kaikkea Saksaan.

Lue myös:

Pyrkiikö Puolaan turvapaikanhakijoita vai siirtolaisia, ja onko Puolalla oikeutta pysäyttää heidät? Viisi kysymystä ja vastausta