Rovaniemelle tarvitaan 14 uutta päiväkotiryhmää, eikä kaupunki ole "ongelman" kanssa yksin – korona-ajan vauvabuumi täytti päiväkodit

Rovaniemellä on vuodenvaihteen jälkeen tulossa uusia lapsia varhaiskasvatukseen piiriin yli sata. Se on keskikokoisessa kaupungissa melkoinen määrä. Tilanne on sama myös monissa muissa kaupungeissa.

Minna Majava seisoo olohuoneessan ja kantaa pientä lasta sylissään.
Rovaniemeläinen Minna Majava kertoo tuuriakin olleen mukana, kun perheen esikoinen Oskar sai mieluisan hoitopaikan päiväkodista läheltä kotia. Varhaiskasvatukseen on tulossa kaupungissa vuodenvaihteen jälkeen yli sata lasta lisää.

Rovaniemellä painitaan positiivisen ongelman kanssa. Kaupungissa on tulossa päivähoitoon yli sata pientä lasta vuodenvaihteen jälkeen. Uusia päiväkotiryhmiä pitäisi pystyä perustamaan 14.

Päivähoidon tarvetta kasvattaa muun muassa se, että yhä useampi vanhempi lähtee aikaisemmin töihin tai opiskelemaan, Rovaniemelle muuttaa paljon lapsiperheitä ja myös niin sanottu koronavauvabuumi näkyy, kertoo Rovaniemen varhaiskasvatusjohtaja Tarja Kuoksa.

– Tammikuussa 2021 syntyi aikaisempaa enemmän lapsia, jotka ovat nyt vuodenvaihteen molemmin puolin tarvitsemassa varhaiskasvatusta. Tammikuussa on tulossa hoitoon 80 lasta ja helmikuussa 30 lisää.

Päivähoitoruuhka on huomattu muun muassa Minna Majavan perheessä. Puolivuotias Ellen on vielä kotona, mutta mieluisan hoitopaikan löytäminen isoveli Oskarille päiväkodin vaihdon jälkeen oli työn takana.

– Jonotettiin semmoiseen päiväkotiin, mihin haluttiin. Siinä kävi hyvä tuurikin, että päästiin tosi lähelle kotia, Minna Majava kiittelee.

Pula ammattilaisista pahenee

Varhaiskasvatuksen opettajien liitto VOL ry:n mukaan päivähoidon kysynnän kasvun taustalla on korona-ajan vauvabuumin lisäksi myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden paluu.

Lisääntynyt tarve hoitopaikoille näkyy myös alan ammattilaisten kysynnässä. Pulaa on etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa, kertoo VOL:n valtuuston rovaniemeläinen puheenjohtaja, lastentarhanopettaja Tanja Rantala.

– Pulaa ammattilaisista alkaa olla Lapissakin, esimerkiksi Rovaniemellä on ollut toimia auki, mutta kaikkiin toimiin ei ole saatu päteviä hakijoita. Myös sijaisuuksiin on vaikea saada opettajia ja kohta ehkä myös lastenhoitajia.

Päiväkodeissa on pulaa koulutetuista varhaiskasvatuksen ammattilaisista erityisesti suurissa kaupungeissa. Arkistokuva on Mannilan päiväkodista Jyväskylästä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Tanja Rantala nostaa yhdeksi syyksi sen, että varhaiskasvatuksen opettajista ei ole minkäänlaista rekisteriä eikä tietoa, kuinka paljon heitä tarvittaisiin ja kuinka paljon pitää kouluttaa.

Koulutusmäärät yliopistoissa laskivat pitkään, mutta nyt tämä pula on huomattu ja koulutuspaikkoja on lisätty. Koulutus kestää useamman vuoden, joten akuuttiin tarpeeseen voi olla hankala löytää osaavaa väkeä.

– Täytyy laittaa sormet ristiin, että hakijoita löytyy esimerkiksi Rovaniemelle. Kaupungin täytyy varmaan tehdä valtakunnallista rekrytointia, jospa joku haluaisi lähteä Lappiin töihin.

Tanja Rantala haluaa myös tuoda esille varhaiskasvatusalan yleisen arvostuksen lisäämisen. Yksi sellainen asia voisi olla parempi palkka työstä.

– Me tehdään maailman tärkeintä työtä varhaiskasvatuksen opettajina ja siitä voisi kyllä maksaakin vähän enemmän. Se voisi olla sellainen kilpailuvaltti, millä kunnat saavat kelpoisia, päteviä opettajia töihin.

Rovaniemellä päiväkodin purkamista lykätään

Rovaniemellä kaupunki suunnittelee ottavansa väliaikaisesti käyttöön Vaaranlammen päiväkodin entiset tilat, joista päiväkoti siirtyi väistötiloihin elokuussa. Päiväkoti ja Vaaranlammen koulu on tarkoitus purkaa ja rakentaa alueelle uusi koulu-päiväkotirakennus.

Purkutöiden tekeminen on jouduttu siirtämään alkukesään 2022, joten päiväkodin kiinteistöä olisi tarkoitus käyttää väliaikaisena päiväkotitilana siihen asti.

Rovaniemellä on myös aloitettava samalla uusien korvaavien tilojen suunnittelu, jotta tilat ovat käytössä elokuussa 2022, kun Vaaranlammen väliaikainen päiväkoti poistuu käytöstä.

Lisäksi yksityiset päiväkodit ovat valmiit lisäämään toimintaa. Yksityisistä palvelusetelipäiväkodeista päiväkoti Lyyra ja päiväkoti Lorupussi ovat valmiit lisäämään toimintaa yhteensä neljällä lapsiryhmällä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella varhaiskasvatuksesta Yle Tunnuksella perjantaihin 19.11. kello 23 saakka.