Hyppää sisältöön

Herätys: Maria Ohisalo jää äitiysvapaalle, puhetapahtuma Aurora alkaa, kotimainen luonnonkala on ekologinen valinta

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet lyhyesti.

Vihreiden ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, kansanedustaja Emma Kari ja sisäministeri Maria Ohisalo eduskunnan kyselytunnilla eilen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreät vaihtaa ministereitä

Hallituksessa vaihtuu tänään kaksi ministeriä. Vihreiden puheenjohtaja, nykyinen sisäministeri Maria Ohisalo jää äitiysvapaalle. Hänen tilalleen siirtyy Krista Mikkonen, joka on ollut ympäristö- ja ilmastoministeri. Ympäristöministerin salkun ottaa Emma Kari. Vihreiden puheenjohtajana Ohisaloa tuuraa kansanedustaja Iiris Suomela. Vihreät päätti ministereistään lokakuussa.

Aurora-tapahtuma etsii vastauksia tasa-arvon isoihin kysymyksiin

Kuva: Marja Siira /Yle

Aurora on uusi vuosittainen puhefestivaali (siirryt toiseen palveluun), joka kokoaa merkittäviä ja kiinnostavia puhujia pohtimaan tulevaisuuden kysymyksiä. Ensimmäisen vuoden pääteema on naiset ja teknologia. Pääpuhujaksi saapuu NASAn astronautti Karen Nyberg. Keskustelut näytetään suorana Yle Areenassa, josta ne ovat katsottavissa myös jälkeenpäin.

Kotimaisen kalan hiilijalanjälki on laskettu – luonnonkala on ekologisen valinta, mutta pyyntitapa vaikuttaa

Kotimainen luonnonkala on ympäristötietoisen valinta, kunhan pyyntitapaan kiinnittää huomiota. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kotimaisen luonnonkalan hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin kasvatetun lohen, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Jo yhden kala-annoksen lisäys viikon aterialistaan pienentäisi selvästi ruokailijan jättämää hiilijalanjälkeä.

"Vuosisadan pahin myrsky" pyyhkäisi Kanadan länsirannikon yli ja jätti jälkeensä valtavat tuhot

Sumas Prairie Abbotsfordissa Kanadassa tulvan vallassa. Kuva: AFP

Kesällä Kanadan länsirannikkoa koettelivat ennätyshelteet ja tuhoisat metsäpalot. Katso kuva-artikkelista, kuinka nyt samoja seutuja riepottelevat katastrofaalisiksi kuvatut tulvat.

Sateet väistyvät itään ja sää kylmenee

Kuva: Yle

Lämpötila laskee nollaan tai pakkasasteille koko maassa, joten märät tienpinnat voivat jäätyä. Perjantaina päivällä pilvipeite rakoilee todennäköisimmin maan kaakkoisosasta Länsi-Lappiin ulottuvalla alueella. Maan länsiosaan leviää puolestaan jo iltapäiväksi uusi vesi- ja räntäsadealue. Lämpötilan nollaraja kulkee maan keskivaiheilla, ja Länsi-Lapissa pakkasta voi olla toistakymmentä astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Juttua muokattu 19.11.2021 kello 6.26: Korjattu Aurora-tapahtuman nimi.